fallback

КЗК разреши концентрацията между „Юниливър“ и „Дарко“

Антимонополният орган определя като положително навлизането на чуждия инвеститор на пазара на сладоледи в страната

11:28 | 18.10.11 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването на самостоятелен контрол от холандсака компания за бързооборотни стоки „Юниливър НВ“ чрез дъщерното й дружество „Юниливър България” ЕООД върху българските компании за производство и продажби на сладоледи „Дарко” ЕАД и „Айс Лайн” ЕАД, София, съобщиха от КЗК.

Сделката беше сключена през август тази година и беше определена от мениджмънта на „Юниливър“ като „основополагаща за по-нататъшното консилидиране на позициите на компанията в региона и на Балканите“.

Проверката на КЗК е показала, че „Юниливър“ планира да разшири бизнеса на българската компания „Дарко“ и да увеличи избора на потребителите, като допълни портфейла с продуктите Algida. Компанията възнамерява да изследва и възможностите за износ.

Анализът на сделката е доказал, че пазарът на сладоледи в България е конкурентен и с ниски бариери за навлизане.  „Очаква се в резултат на концентрацията „Юниливър“ да разшири пазарното си присъствие в интензивна конкуренция с „Нестле“, което би оказало положителен ефект на пазара“, се посочва в мотивите на КЗК.

Комисията счита, че придобиването няма да доведе до установяване на господстващо положение, което би могло да попречи на ефективната конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
fallback