fallback

Преглед на печата за 13 октомври

07:40 | 13.10.11 г.

До три години ще се обявяват само екопоръчки за офис оборудване

в. Дневник

До 2014 г. всички процедури за закупуване на IT оборудване, осветление и климатици за нуждите на държавната администрация трябва да са "зелени". Това е заложено в националния план за действие за насърчаване на обществените поръчки, който по-късно днес ще бъде приет от Министерския съвет.

Общото условие, на което трябва да отговарят поръчваните продукти, е да водят до намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда, което обаче не гарантира тяхната екологичност, предупреждават от Министерството на околната среда и водите.

Слабост на зелените поръчки е, че всеки възложител е в правото си сам да определи какви критерии за влиянието на продукта върху околната среда трябва да включи в конкурса. Под внимание обаче трябва да се вземат и разходите, които съпътстват замърсяването на околната среда, включително за добива на суровини за продукта, производството му, транспортирането и доставката.

5 години опит за хазарт в интернет

в. Стандарт

Поне 5 години опит в хазарта ще трябва да имат операторите, които искат да организират онлайн залагания на територията на страната. Това гласи новият законопроект на Закона за хазарта, който ще се гледа днес от Министерския съвет, научи "Стандарт". Различното от първоначалния вариант на проекта е, че изискваният опит от 5 години може да е натрупан не само от организиране на хазарт в България, но и в друга страна от Европейското икономическо пространство.

Това ще даде достъп на оператори от Западна Европа до българския пазар, но в същото време ще ограничи възможностите да навлязат у нас организатори от Китай и САЩ например. За да залага човек в интернет, няма да се налага да дава копие от личната си карта. Ще бъде достатъчно да се регистрира с банковата си карта.

Изготвят БДС и за професиите

в. Новинар

След въвеждането на държавен стандарт за киселото мляко такъв ще бъде изготвен и за професиите. Ръководителят на Националния център за оценка на компетентностите Томчо Томов съобщи пред Дарик, че ще изготвят 140 професионални стандарта в седем икономически сектора.

Сред тях са металургия, машиностроене, месопреработвателна промишленост, електроника, електротехника, мебелна промишленост и туризъм. За 20 от ключовите дейности ще бъдат разписани специални профили на компетентностите. Стандартите ще станат част от обучението в професионалните гимназии, както и в част от дисциплините в университетите.

Томов обясни, че изискванията няма да имат задължителен характер. Всеки работодател ще избира дали да прилага стандартите. „Те, след като ги разработят самите работодатели в сектора заедно с консултанти, ще си ги приемат за водещи и значими за тях”, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 06.09.22 г.
fallback