fallback

До края на годината ще има система за прогнозиране нуждата от кадри за бизнеса

Бизнесът отдавна настоява за засилване на връзката между фирмите и образователната система

18:29 | 10.10.11 г. 1

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Снимка: БТА

Система за средносрочно прогнозиране за нуждата от квалифицирана работна ръка по професии и отрасли в цялата страна ще бъде изградена до края на годината в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията по заетостта (АЗ).

Това съобщи в Силистра министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде БТА.

Според министър Младенов през последните 20 години е прекъсната връзката между професионалното образование и нуждите на бизнеса и голяма част от безработните са неграмотни.

Министър Младенов припомни, че в момент в страната действат пет българско-германски центрове за обучение и квалификация на възрастни. Вече има договор с Австрия за изграждане на българско-австрийски център за обучение и квалификация на работна сила за нуждите на австрийския бизнес, който инвестира у нас.

В средата на август от Българската стопанска камара (БСК) предложиха държавните субсидии на университетите да се отпускат според специалностите, в които се обучават студентите, и съответствието им на нуждите на бизнеса от кадри.

От БСК предложиха още да се регламентират данъчни и друг вид стимули за бизнеса, така че фирмите да бъдат въвлечени в процеса на допълнително финансиране на образованието.

Работодателската организация предупреди, чи лицата с ниско образование и квалификация са основен проблем за пазара на труда. Това оказва натиск върху пазара на труда и равнището на заплащане в цели браншове, неизискващи високи професионални компетенции, посочват от камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
fallback