fallback

Преглед на печата за 7 октомври

07:35 | 07.10.11 г.

Започна процедура за продажба на "БДЖ - товарни превози" в. Дневник

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви процедура за продажбата на 100% от компанията "БДЖ - товарни превози", съобщиха от ведомството. Решение за откриване е било взето на 30 септември.

Компанията в момента е част от "Холдинг Български държавни железници" и държи около 80% от превоза на товари в страната. Парите от продажбата на "БДЖ- товарни превози" ще отидат в БДЖ, съобщиха от агенцията. От министерството на транспорта очакват продажбата на дружеството да бъде осъществена в най-песимистичния вариант до една година.

"Вулкан цимент" спира временно заради екоизисквания и слабо търсене в. Дневник

Високи екологични изисквания, евтин внос от страни извън ЕС и замирането на строителството са причина за затварянето на завода "Вулкан цимент" - Димитровград, съобщиха от компанията. Засега спирането е временно, като предприятието ще продължи да работи като център за смилане.

Планира се пещите да бъдат спрени в началото на следващата година. "Вулкан" е част от "Италчименте груп България", който държи и "Девня цимент".

През последните три години пазарът на цимент постоянно спада, а значителни количества се внасят и от съседни страни, които не са в Евросъюза, обясняват от ръководството на завода. И допълват, че производителите на цимент в България са длъжни да спазват строги правила за емисиите въглероден двуокис.

На пазара вече се предлагат задължителните гаснещи цигари в. Дневник

В магазините в страната вече могат да бъдат намерени цигари, които отговарят на стандарта "намалена способност на горене", показа проверка на "Дневник". Крайната дата за повсеместното въвеждане на продуктите е 17 ноември според правилата на Европейския съюз. Дотогава задължително три от всеки четири цигари трябва да угасват сами, когато са оставени без надзор.

"Към момента част от марките ни, които са пуснати на пазара, отговарят на стандарта, но в срок ще успеем да произведем и заредим пазара само с гаснещи цигари", обясниха пред "Дневник" от  "Булгартабак" (производител на "Виктори", "Ева").

От вносителите "Джапан табако интернешънъл" (производител на "Камел", "Собрание" и "Уинстън") и "Филип Морис" (производител на "Марлборо", "Мурати" и др.) също потвърдиха, че вече са започнали да зареждат обектите с цигари, които могат да изгасват сами.

Цената на тока от биогаз ще се определя по нов начин в. Дневник

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще определя по нов принцип цената на тока, произведен в централи, използващи биогаз като гориво. Това сочи доклад на ведомството, който ще бъде обсъден на открито заседание на 11 октомври.

Според него централите на биогаз вече ще бъдат разделени на четири категории - под 5 мВт с комбинирано производство и без такова и над 5 мВт със и без комбинирано производство. Досега стойността на електроенергията се определяше в десет категории според вида на източника на биогаз - битови или водоканални отпадъци, растителни или животински субстанции.

Цената на тока варира в момента от 119.27 лв. за мВтч за централи с мощност между 1 и 5 мВт, използващи индиректно водоканални отпадъци до 432.81 лв. за централи с мощност до 150 кВт, работещи чрез индиректно използване на растителни и животински субстанции. Новите цени, които ДКЕВР предлага, са в границите между 380.45 лв. и 429.42 лв.

Бизнесът за 2012 г.: Безработица и малко инвестиции в. Стандарт

Безработицата догодина ще продължи да бъде над 11%. Това смятат 57,1% от финалистите в конкурса "Мениджър на годината". Останалите 42,9% са на мнение, че безработицата ще е над 9,5%. Но ситуацията с масовите съкращения на служители и намаляването на работни заплати е зад гърба ни, коментира Станислав Разпопов, изпълнителен директор на "Дунапак Родина". 85% от топмениджърите очакват минимален ръст на инвестициите през 2012 г., а 14,3% смятат, че нови чужди капитали изобщо няма да има. Според голяма част от финалистите експортът и туризмът ще са водещи за икономиката през 2012 г. Заради проблемите в Европа и света обаче 53,3% от мениджърите очакват забавяне в ръста на износа.

Биоземеделието нарасна със 76% в. Стандарт

Броят на биоземеделците у нас расте със 76% за година. Площите с биокултури са се увеличили двойно до 26 000 хектара, сочат данните на "Студио Златен век". Според тях страната ни е първенец по производство на био розово масло и на четвърто място в ЕС по брой на сертифицирани пчелни семейства. Над 90% от българските биопродукти се изнасят в ЕС, САЩ, Канада и Япония. Компанията организира биофестивал на открито "Биомания 2011", чийто медиен партньор е и в. "Стандарт".

Св. синод замени храм за супермаркет с параклис в. Сега

Вместо да построи черква, Светият синод на Българската православна църква възнамерява да отдаде под наем свой имот за изграждане на супермаркет в столичния квартал "Редута", до който да има малък параклис. Намерението на църквата обаче предизвика протести на живеещите наоколо. Затова главният архитект на София Петър Диков е отказал да издаде разрешение за строеж върху имота.

Теренът е от около 3.5 дка и е върнат на църквата в началото на 90-те години. Тогавашният главен архитект на София Яким Петров е дал разрешение за строителство на църква с градина. Наследникът му Стоян Янев обаче променя разрешителното и храмът вече е смален до параклис, а основният строеж е предвидено да е на пететажна сграда. Първоначалната идея е била сградата да се ползва от синода, но после БПЦ е решила да промени предназначението й в офис сграда. След като и това не се случва, през март тази година църквата сключва предварителен договор за учредяване право на строеж и право на ползване с търговската верига "Била". Тъй като законът забранява да се продават църковни имоти, БПЦ иска да отдаде терена под наем за 25 години.

Ръстът на осигурителните прагове за 2012 г. ще е средно 4.2%

в. Сега

Увеличението на минималния осигурителен доход в икономическите дейности, в които има споразумение между работодатели и синдикати, върви средно към 4.2%, а не към 7 на сто, както показваха предварителните договорки.

Намалението е заради разбиването на отделни сектори на нови икономически дейности, в които след това е договорен по-малък ръст на праговете, отколкото е бил той в общата дейност, обясниха експерти. Например в добива на неметални материали и суровини и спомагателните дейности в добива първоначалното споразумение е за ръст от 5.1%. В него обаче влиза и добивът на декоративни скални материали, за който след разбивката е договорено увеличение от едва от 3%.

Проектът за предприемачество за безработни се забави 2 години в. Сега

Повече от 2 години, след като от Агенцията по заетостта обявиха старта на схемата "Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност", по която с европари безработни ще стават предприемачи, започва и фактическото й изпълнение. От 3 октомври хората без препитание с бизнес идеи могат да подават заявления в бюрата по труда за включване в курсове по предприемачество по проекта "Подкрепа за предприемчивите българи".

Бюджетът на схемата от 20 млн. лв. по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" трябва да стигне за проучване на нагласите на безработните да започнат свой бизнес и подбор на най-подходящите да станат бизнесмени. По-късно те ще получат ваучери за включването им в обучение по специалностите "Малък и среден бизнес" или "Бизнес услуги" за придобиване на предприемачески, управленски и бизнес умения.

Бизнесът е против такса "самоохрана"

в. Сега

Най-новият гаф на МВР - въвеждането на такса "самоохрана", вчера предизвика гневната реакция на бизнеса. Докато правителството обещава да разтовари - засега само на думи, бизнеса от ненужни лицензи и надути такси, силовото ведомство измисли и лансира ново бреме, при това без аналог в целия ЕС.

Фирмите, които си имат собствени звена за охрана, вече трябва да молят министерството за лиценз и да му плащат такса за получаване на документа - 700 лв. за едно населено място или 7000 лева за страната. Тези "новости" са прокарани от ведомството на Цветан Цветанов чрез промени в тарифата към Закона за частната охранителна дейност. Логиката на МВР е, че не било честно частните фирми, занимаващи се с охрана, да плащат за лиценз, а предприятията, които вместо да ползват техните услуги, разчитат на собствени пазачи, да минават метър.

Оневиниха Лечков за източване на евросредства в. Новинар

Окръжната прокуратура оневини кмета на Сливен Йордан Лечков по обвинение за източване на евросредства. Прокуратурата е прекратила наказателното производство срещу градоначалника за злоупотреби с финансови средства на ЕС при работата с водния цикъл на града. То беше заведено по жалба на фирмата изпълнител на проекта „Хидросистеми”. Според сигнала Лечков е превишил властта и правата си като кмет. След като е извършила проверка по тези твърдения, Окръжната прокуратура в Сливен се е произнесла, че няма извършено длъжностно престъпление.

Масови жалби за надуване на сметките за парно и вода

в. Новинар

Масово потребители подават жалби за надписани сметки за парно и вода, съобщиха от гражданско движение ДНЕС за „Новинар”. Само за година в организацията са постъпили над 17 000 сигнала срещу произвола на монополистите. Над 60% от постъпилите сигнали са срещу топлофикациите, като 70 на сто от тях касаят „Топлофикация-София”. Жалбите за водоснабдяване са над 9%. Масово абонатите на „Топлофикация-София” се оплакват от начисляване на топлинна енергия, при положение че радиаторите са изключени или демонтирани, както и от прекаленото завишаване на дела на енергия за сградна инсталация и разходът за подгряване на 1 кубик вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 04.09.22 г.
fallback