fallback

Преглед на печата за 6 октомври

07:40 | 06.10.11 г.

Правилата за компенсации заради e.coli се променят

в. Дневник

Правилата, по които Държавен фонд "Земеделие" ще изплаща компенсации на земеделските стопани заради заразата с е.coli от началото на лятото, ще бъдат променени, съобщиха от институцията. Тези от зеленчукопроизводителите, които са кандидатствали за обезщетение по подмярката "Изтегляне от пазара", ще трябва да предоставят във фонда счетоводни документи за доказване на реалните добиви, на база на които ще се изплаща помощта.

Досега се планираше средствата да се разпределят на база площи, от които е добита продукцията, както и в съответствие със средните добиви и количествата продукти, реализирани на пазара. От фонда обаче обясняват, че оранжерийните производители имат значително по-високи добиви, заради което е направена и промяната.

България се готви да внася биогориво от Бразилия

в. Сега

След като кабинетът "Борисов" отмени добавянето на биосъставка в горивата, което обаче е ангажимент на страната ни към ЕК, вчера стана ясно, че икономическото министерство преговаря да внася алтернативните горива от Бразилия, за да избегне глобата от Брюксел. "Бразилия произвежда по възможно най-ефективния начин биоетанол (гориво от захарна тръстика - бел. ред.), той струва в пъти по-ниско от този, направен от царевицата. Аз мисля, че там се произвежда на изключително добра цена и като се сметнат транспортните разходи, излиза по-изгодно да се внася, отколкото да се произвежда тук", отбеляза вчера икономическият министър Трайчо Трайков по време на българо-бразилски бизнес форум, организиран по повод официалното посещение в България на бразилския президент Дилма Русеф.

Данъчни развалят сделки на длъжници

в. Стандарт

Бизнесмени с дългове към хазната се опитват да скрият имуществото си от данъчните, като го прехвърлят на роднини и приятели. Но данъчните вече развалят чрез съд тези сделки. Търговец на билки се опита да попречи на данъчните от Варна да съберат невнесени данъци в размер на 211 хил. лв. Още при започване на ревизията търговецът побързал да се раздели с четири имота за 574 хил. лв., като ги прехвърлил на свои близки. След връчване на ревизионния акт и отказ на търговеца да плати дълговете си към бюджета публичните изпълнители при НАП-Варна поискали от съда разваляне на сделките. Съдът ги обявил за недействителни на всички инстанции и предстои следващия месец данъчните да обявят имотите на търг, за да си приберат вземанията.

Продажбите на бензин се свиха с 15 на сто

в. Стандарт

С между 10 и 15 на сто е намалял оборотът на бензиностанциите у нас за последните 12 месеца. Това съобщи пред "Стандарт" председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, позовавайки се на данни на членовете на ръководената от него организация. Възможно е обаче пазарът на горива да е намалял с още по-големи размери, казва още Делчев. Мнението му се потвърждава и от данните за производство и доставки на горива на Националния статистически институт. За периода юни 2010 - юни 2011 г. те показват, че доставките на безоловен бензин в страната са намалели с 27,3%.

Сезонът завършва с близо 200 жалби от измамени туристи

в. Новинар

180 жалби и сигнали са постъпили през летните месеци във временните приемни на Комисията за защита на потребителите по Черноморието, съобщиха за „Новинар” от ведомството. Най-често туристите са се оплаквали от липса на цени и грамажи в лист и карт менютата в заведенията за хранене и развлечения, предоставяне на услуга в некатегоризиран обект или несъответствието й с категорията на обекта.

За периода от началото на юни до 5 септември на територията на Българското Черноморие са извършени над 2400 проверки. От тях около 1650 са по Закона за туризма, като 1000 са инспекциите по Южното Черноморие, а останалите – по Северното. Общият брой на съставените актове за установени нарушения е 174, като по-голямата част от тях са за нарушения на закона по южните ни курорти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 01.09.22 г.
fallback