fallback

Преглед на печата за 5 октомври

07:40 | 05.10.11 г.

Брюксел разследва заменките за държавна помощ

в. Дневник

След две години предварителни проучвания и кореспонденция с различни страни Европейската комисия е решила, че има основателни съмнения за евентуална непозволена държавна помощ при сделките за замени на гори в България и е започнала официално разследване по случая, научи "Дневник".

Решението за това е взето още в началото на лятото, когато са били уведомени и българските власти, но досега не е оповестявано публично. Процедурата, за която няма посочен краен срок, цели да установи дали при тези сделки е имало държавна помощ и дали, ако е имало, тя може да се определи като непозволена. След приключването й ще бъде взето решение дали на страната да бъде глобена.

От дирекцията по конкуренция към ЕК официално потвърдиха, че разследване е в ход от 29 юни, но отказаха повече подробности по случая. От земеделското министерство също потвърдиха започналата процедура. В случай че предизвикалите огромен скандал замени с горския фонд по време на тройната коалиция бъдат определени като непозволена държавна помощ, България ще бъде санкционирана със сума, чийто размер ще зависи от разликите в цените при тези сделки и пазарните по същото време.

Стотици товарни вагони на БДЖ изчезнали необяснимо

в. Дневник

Над 600 товарни вагона, собственост на "Българските държавни железници" (БДЖ), не са открити при преброяването на наличните активи на дружеството. Все още не е ясно дали това е окончателният брой на изчезналите вагони, тъй като в момента тече проверка и на бракуваните.

Това каза председателят на съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров пред "Дневник". Продажбата на вагони е част от стратегията на ръководството да осигури допълнителни приходи за дружеството. Ако обаче се окаже, че вагоните наистина са изчезнали безследно, то сметките може да се окажат по-различни.

По-рано през деня Владимиров каза пред БНТ, че липсващите товарни вагони са около 500, но по-късно промени броя им, след като го уточнил. Според него е възможно вагоните да са нарязани и продадени за скрап, да са изнесени цели или просто да не са открити от хората, които са ги броили.

София прави пореден опит да си върне Общинска банка

в. Сега

На последното заседания на Столичния общински съвет за този мандат кметството ще направи пореден опит да си върне контрола върху Общинска банка, в която блокираща квота имат фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки. СОС ще даде мандат на своите представители в общото събрание на банката, насрочено за 14 октомври, да гласуват за промени в устава на финансовата институция.

Въпреки че притежава над 70% от капитала на банката, столицата няма контрол върху нея, защото решенията за управлението се вземат с мнозинство от 3/4. Така на практика контролът е в ръцете на миноритарните акционери - фирмите, свързани с Ковачки.

Поне 7 искат нов мобилен оператор

в. Стандарт

Поне 6-7 кандидати ще влязат в битка за лиценза за нов мобилен оператор, пуснат на търг от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Това прогнозират от сателитния оператор "Булсатком", които са сред сигурните кандидати за разрешителното. Не криели интереса си и трите мобилни оператора - "М-Тел", "Глобул" и "Виваком". Според хора от бранша обаче те по-скоро опипвали почвата и проучвали новите си конкуренти, но едва ли щели да се впуснат в наддаването. Сред останалите кандидати се спрягат и чужди инвеститори, консултирани от Джон Мънъри. Британският експерт бе 10 г. шеф на първия български мобилен оператор "Мобиком".

Търгът е за мрежа от трето поколение (UMTS), уточниха вчера от КРС. Става въпрос за супер модерна комуникация от ново поколение, която дава възможности за всичко - от скоростен интернет до нов тип мобилна връзка.

Прогнозират поевтиняване на ипотечното кредитиране

в. Новинар

Лихвите по ипотечните кредити ще продължат тенденцията към леко намаляване. Това обаче трябва да е в унисон с икономиката и желанието на банките да отпускат заеми, заяви Милка Тодорова, директор дирекция „Банкиране на дребно” в Първа инвестиционна банка. Тя обясни, че финансовите институции не очакват сериозни спадове и катаклизми на пазара.

По думите й изгодният лихвен процент, леката процедура при кандидатстване и преференциалните условия са сред основните фактори, които влияят на потребителите за ползване на ипотечен кредит.

Нагласите за закупуване на имот чрез жилищен заем през последната година се увеличават в София за сметка на останалите населени места, където се наблюдава понижение, сочат резултатите от изследване, проведено от финансовата институция. Наблюдава се и тенденция към намаляване на броя на колебаещите се клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 01.09.22 г.
fallback