fallback

Какво се проверява със стрес тестовете на АЕЦ Козлодуй

Агенцията за ядрено регулиране отчита извършеното от юни досега по подготовката и провеждането на стрес тестове в атомната централа

16:45 | 03.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

В резултат на указанията на Европейската комисия "АЕЦ Козлодуй" започна подготовка за провеждане на стрес-тестове за безопасността на централата. Началото на дейностите по изпълнение на стрес тестовете беше поставено на 1 юни 2011 г. в съответствие с указанията на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

След извършване на задълбочен анализ на това какво трябва да бъде направено, за да се осигури своевременното и качествено изпълнение на стрес-тестовете, ръководството на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД предприе три основни стъпки, се казва в обширен доклад на АЯР за напредъка по изпълнението на стрес-тестовете от АЕЦ Козлодуй към месец септември т.г.

Стъпка 1 – Изготвяне на методика за изпълнение на стрес тестовете, която да позволи реализацията на отделните стрес тестове да бъде извършено от различни изпълнители, имащи възможно най-голям опит в разглежданата област. Стъпка 2 – Разделяне на дейността по стрес тестовете между различни инженерни организации с дългогодишен опит в подготовката на такъв тип анализи. Стъпка 3 – Предоставяне на доклад за напредъка и обобщен доклад по изготвянето на тестовете на външна компания, неучастваща при непосредствената им реализация, така че да се получи още една независима оценка на резултатите от проведените стрес тестове и предадените доклади от изпълнителите.

Координиращата роля по изпълнение на дейностите, както и прегледът на изготвените анализи се изпълнява от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД в качеството му на възложител, както и на оператор, отговорен за подготовката на докладите и представянето им на АЯР.

Основните организации, които са ангажирани със стрес тестовете на АЕЦ „Козлодуй“, са: „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, Агенция за ядрено регулиране (АЯР), „Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис“ ЕАД, София, „Риск Инженеринг“ АД София, Институтът по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, „ЕНПРО– Консулт“ ООД, София, „Уестингхаус Енерджи Системс” (УЕС) ЕООД.

Посочените организации (без АЕЦ Козлодуй и АЯР) отговарят за изпълнението на специфичните анализи и оценки, обвързани с различните задачи - съгласно договорите, техническото задание, одобрената методология и графика на изпълнение на задачите. „Уорли Парсънс“ отговаря за изготвянето на доклада за напредъка на стрес-тестовете и обобщения доклад за извършените стрес-тестове.

Най-общите характеристики на трети и четвърти блок на "АЕЦ Козлодуй" са, че реакторите са от тип водо-водни реактори с вода под налягане. ВВЕР-440/230 е хетерогенен водо-воден енергиен реактор на топлинни неутрони, корпусен тип. Блоковете отдават произведената електроенергия в енергийната система 220 киловолта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
fallback