fallback

К. Павлов: Домакинствата могат, но не искат да увеличат потреблението си

До година, година и половина обаче очакваме това да се промени, като един от факторите ще бъде намаляващата инфлация

12:07 | 03.10.11 г. 29

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк АД. Снимка: Investor.bg

Домакинствата могат, но не искат да увеличат потреблението си, тъй като са нетен спестител, заяви главният икономист на Уникредит Булбанк АД Кристофор Павлов по време на Клуб Investor.bg.

Депозитите на населението (30 млрд. лв.) надвишават с 11,4 млрд. лв. кредитите им (18,6 млрд. лв.) по данни към август 2011 г., като в годините на кризата нетните спестявания се увеличават.

До година, година и половина, очакваме населението да започне да потребява повече, тъй като насрещните ветрове, които среща отслабват. Например инфлацията намалява, което ще спомогне за повишаване на покупателната способност на населението, сподели Павлов.

При фирмите размерът на задълженията е голям и те нямат възможност, както за инвестиции, така и за привличане на нови задължения. В момента компаниите са подложени на сериозен натиск да намалят финансовата си задлъжнялост. В годините на икономически бум корпоративният сектор е натрупал доста дългове и поради тази причина сега няма желание за увеличаване на инвестициите, смята икономистът.

Според Павлов няма достатъчно данни, но според него увеличението на кредитите в портфейлите на българските банки в последно време се дължи на рефинансиране на задължения на български предприятия към чуждестранни кредитори.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на: Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
fallback