fallback

Преглед на печата за 30 септември

07:41 | 30.09.11 г.

Еврокомисар Кристалина Георгиева: Банките и държавата да помогнат за санирането

в. Дневник

Банките могат да помогнат за по-бързото и цялостно саниране на сградите в България, като отпускат кредити за "проекти, които се самоизплащат", държавата може да насърчи процеса с данъчни облекчения, а местните власти трябва да обясняват всичко това на гражданите.

С тези думи еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева окуражи хората да ремонтират домовете си, за да подобрят енергийната им ефективност.

"Аз съм голям фен на санирането. За България то е безкрайно поле за работа, което ни пести пари и създава работни места тук, а не в Китай", каза Георгиева по време на форума за устойчиво развитие в София.

Плащаме данъци с банкови карти

в. Стандарт

Данъците в столицата да могат да се плащат с кредитни и дебитни банкови карти, предвиждат от общината. За целта в някои от общинските служби ще се поставят ПОС терминали. Така няма да се налага да носите пари в брой, когато искате да платите налозите си или да платите за някаква услуга от общината. Няма да плащате и банкови такси за превод на сумата.

Проектът ще се въведе пилотно в два района на София и ако се окаже успешен, с ПОС терминали ще се снабдят и останалите райони.

Все още не е ясно кога ще може да се поставят устройствата, защото това зависи от финансовото министерство и банките, обясни шефът на общинската дирекция за местни данъци и такси Лидия Кираджиева. От 2012 г. обаче софиянци ще се улеснят при плащането на налозите.

"Виваком" пусна интернет за отдалечените райони

в. Сега

Откъснатите населени места, хижите и хотелите, разположени високо в планината, вече ще могат да предлагат бърз и надежден интернет. Това стана възможно, след като сателитният оператор Eutelsat Communications подписа споразумение между своята дъщерна компания Skylogic и "Виваком" за доставка на ново поколение сателитен интертен достъп в България - Tooway.

"Това ще позволи на "Виваком" да осигури високоскоростна връзка със световната мрежа през сателита KA-SAT за индивидуални и бизнес потребители дори на места, където няма възможност да бъде изградена наземна инфраструктура или безжична мрежа", обясни директорът на "Продукти и услуги" във "Виваком" Симеон Донев. По думите му със скорости до 10 Mbps сателитната услуга Tooway предоставя отличен интернет достъп, като услугата ще се предоставя на цени от 39 лв. до 169 лв. на месец в зависимост от това какви услуги включва пакета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 02.09.22 г.
fallback