fallback

МОСВ разреши изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци

Депото ще се строи от предприятие "Радиоактивни отпадъци" и ще е от т.нар. приповърхностен траншеен тип, като общият му капацитет ще бъде 138 хил. куб. м

17:30 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) получи разрешение за реализация на инвестиционното си предложение за изграждане на национално хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци, съобщиха от компанията.

Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри предложението, с което на практика се дава старт за неговото изграждане.

Бъдещото хранилище за радиоактивни отпадъци представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци.

Хранилището ще бъде от т.нар. приповърхностен траншеен тип, като общият му капацитет ще бъде 138 хил. куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой, посочват от държавното предприятие. Предвижда се през целия период на експлоатацията на хранилището да се провежда стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци. Планиран е и непрекъснат радиационен контрол и наблюдение както на площадката на хранилището, така и на околната среда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 10.09.22 г.
fallback