fallback

23 общини са готови с плановете си срещу праховото замърсяване на въздуха

Битовото отопление се оказва по-голям замърсител от промишлеността, твърдят експерти

17:11 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

23 общини са готови с плановете си срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Това съобщи Георги Михайлов, експерт в екоминистерството, по време на конференция, която се провежда в рамките на Международния технически панаир в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на изложението.

Под заплахата от санкции от страна на Брюксел още тази година големите български градове трябва да намалят нивото на фини прахови частици до границите, определени в евродиректива от 2008 г. В близо 30 български общини има наднормено съдържание на прах в атмосферния въздух без тенденция за намаляването му. 

Към момента разполагаме с 23 плана  за намаляване на замърсяванията, 5 са върнати за основно преработване, а един още не е готов, допълни Михайлов. 

„Още през тази година  Еврокомисията може да наложи на България  солидни глоби за замърсяването на въздуха”, заяви Лияна Аджарова, директор на Енергийна агенция-Пловдив.

Битовото отопление с печки на дърва и въглища е основната причина за мръсния въздух, който дишаме. Неговият „принос“ е между 50% и 90% в различните населени места, показват анализите на общините, съобщи Михайлов.

Другият негативен фактор е градският транспорт, следван от запрашаването от пътните настилки. Обратно на очакванията делът на промишлеността и енергетиката в замърсяването е нисък – около 3%, твърди експертът.

Хората трябва да спрат да харчат парите си за енергия, която вреди на здравето, да махнат печките и да минат на котли на биомаса, препоръча Аджарова.

Според нея общините трябва да бъдат активна страна в този процес, а държавата да подпомогне домакинствата. В Австрия например домакинствата получавали финансиране, покриващо 30-40% от разходите за въвеждане на нови източници на отопление,  посочи Аджарова. 

Проверка на Investor.bg за плана за справяне със замърсяването на София показа, че за да се подобри въздухът в столицата, са необходими инвестиции в инфраструктурата в размер на милиони левове, като например да се изградят кръстовища на две нива, паветата да се заменят с асфалт и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
fallback