fallback

Окончателно: Газът от октомври поскъпва с 6,7%, а парното - с до 5%

През новия отоплителен сезон парното в София ще бъде с около 8% по-скъпо от предходния

14:31 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Природният газ, продаван от „Булгаргаз“ ЕАД за последното тримесечие на годината, ще бъде по-скъп с 6,67% спрямо сегашната цена, като новата му стойност ще бъде 594,37 лева за 1000 куб. метра без ДДС. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев след проведеното днес закрито заседание на комисията, на което бяха взети окончателните решения за цените на природния газ и на топлинната енергия през четвъртото тримесечие.

Предварителното решение на ДКЕВР беше за поскъпване на газа с 8,6%, докато „Булгаргаз“ поиска повишение с близо 14%.

Семерджиев поясни, че след днешното решение търговската надценка в цената на природния газ, с която фактически „Булгаргаз“ се самоиздържа, е само 1,26%.

На основата на новата цена на природния газ са направени съответните корекции и  в цените на топлинната енергия, която продават топлофикациите в страната, каза Семерджиев. Увеличението за „Топлофикация София“ е 3,35% спрямо цената през третото тримесечие.

Поскъпването на топлоенергията в Пловдив е с 3,75% по-голямо. Най-голямо поскъпване ще има парното в Плевен, където нарастването е с 4,77%. Врачани ще плащат по-скъпо парно с 3%. Практически няма увеличение на парното при топлофикациите в Русе, Габрово и Варна.

Увеличението във Велико Търново е с по-малко от половин процент, обаче там топлоенергията си остава най-скъпа в цялата страна. Най-евтино е парното в Перник и Сливен.

Семерджиев посочи още, че спрямо предходния отоплителен сезон (2010/2011 г.) поскъпването на парното в страната ще бъде с няколко процента по-високо от посочените сега цифри, тъй като през третото тримесечие на годината също имаше увеличение на топлоенергията в страната с няколко процента. По този начин в София поскъпването на парното спрямо миналата зима ще е с около 8%.

На въпрос на Investor.bg дали посочените цени на парното за четвъртото тримесечие на годината ще се запазят за целия отоплителен сезон Семерджиев отговори: „Силно се надявам цените на парното в страната да не се налага да се увеличават отново от 1 януари 2012 г.“. Той допълни, че самите топлофикационни дружества имат интерес да не се вдигат цените на парното, тъй като домакинствата имат като алтернатива не само отоплението с твърди горива, а и с природен газ.

Във връзка с журналистически въпрос председателят на ДКЕВР прогнозира, че от юли 2012 г. електроенергията ще поскъпне минимум със 7-8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 09.09.22 г.
fallback