fallback

Булгаргаз: Занижена цена на газа ще ни затрудни финансово

Газовата компания подготвя искане за обявяване на „Топлофикация - Шумен" в несъстоятелност

12:13 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

По-ниска цена на природния газ от вече предложената от „Булгаргаз“ за четвъртото тримесечие ще затрудни финансово газовата компания. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Димитър Гогов след днешното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което се обсъждаха цените на природния газ за последното тримесечие на годината.

„Булгаргаз“ поиска цената на синьото гориво да се повиши с близо 14% спрямо сега действащата, но в предварителното си решение ДКЕВР предвиди повишение от 8,6%.

Димитър Гогов отбеляза, че по-ниската цена, предлагана от ДКЕВР, се дължи основно на по-малкия обем газ, който според комисията дружеството трябва да купи за периода октомври-декември тази година. Заявката на „Булгаргаз“ е за 800 млн. кубически метра газ, докато според ДКЕВР тези количества ще бъдат 750 млн. куб. м.

Шефът на „Булгаргаз подчерта, че за първите девет месеца на годината потреблението на природен газ у нас е нараснало с 16,5% спрямо същия период на миналата година и се очертава тази тенденция да се запази и за последното тримесечие на годината.

Гогов уточни, че компанията така или иначе може да купи повече от определените от ДКЕВР количества газ, но през зимата това би станало на по-висока цена, което би ощетило дружеството.

Шефът на "Булгаргаз" съобщи още, че записаният капитал на дружеството след изготвяне на отчета за 2010 г. е намален от 395 млн. лв. на 330 млн. лв.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ коментира пред журналисти, че финансовото състояние на дружеството зависи и от навременното изплащане на задълженията на топлофикациите към него.

Към момента текущите задължения на тези дружества към „Булгаргаз“ са малко над 100 млн. лв., като 70 млн. от тях са на „Топлофикация – София“.

Най-тежко остава положението с просрочените дългове на „Топлофикация – Шумен“, които към момента достигат близо 18 млн. лв., посочи Гогов. Той поясни, че потреблението на шуменската топлофикация за един отоплителен сезон се изчислява на около 3 млн. лв.

„Топлофикация – Шумен“ не е плащало задълженията си за 6 години назад, поясни Гогов. Затова „Булгаргаз“ вече подготвя документи за подаване на съдебен иск за обявяване на дружеството в несъстоятелност.

Гогов не отговори дали през идващия отоплителен сезон „Булгаргаз“ ще подава газ на "Топлофикация - Шумен" за пускане на парното отопление в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 19.08.22 г.
fallback