fallback

МКБ Юнионбанк: Ръстът в България ще продължи въпреки дълговата криза в Европа

Основен двигател остава износът, но положителна роля вече ще оказват и инвестициите в основен капитал и крайното потребление, се казва в анализ на банката

12:00 | 27.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Независимо от усложнената външна среда, до края на 2011 г. икономиката на България ще продължи да нараства с умерени темпове, като ръстът ще бъде в пряка връзка с икономическото здраве на основните външнотърговски партньори на страната - Германия, Италия, Румъния, Турция и Гърция, които общо формират около 46% от износа на страната. От 2010 г. насам се наблюдава и постепенна промяна в географската структурата на българския износ, като този, ориентиран към старите страни членки на ЕС се свива от 50,6% през 2009 г. до 45,6% за 2010 г. В същото време делът на експорта ни към страни извън ЕС (Турция, Русия и други азиатски държави) за същия период нараства с 3,9 пр. п. до 39,1%. Тенденцията се запазва и през първите месеци на 2011 г., което предполага по-голяма устойчивост на експортния сектор при евентуално по-сериозно забавяне на европейските икономики и свиване на поръчките към местните предприятия, тъй като икономики като Турция и Китай се очаква да продължат да растат с между 6% и 8% и през следващите години.

Очакваното забавяне на водещите световни икономики ще се отрази и върху страните от Източна Европа, главно чрез спад на новите поръчки в промишлеността, ограничаване на финансирането от западните банки и понижение на чуждестранните инвестиции в региона. Въпреки политическите опити да се овладее дълговата криза в еврозоната, тя продължава постепенно да се разпространява в други страни от Южна Европа, като в най-засегната държава - Гърция, рискът от фалит става все по-реален.

Прогноза за основни показатели на българската икономика (2011 – 2012 г.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 02.09.22 г.
fallback