fallback

Преглед на печата за 27 септември

07:40 | 27.09.11 г.

Новите 8 км от магистрала "Хемус" се оказват по-скъпи с над 50% в. Сега

След 2 години хвалби как ГЕРБ строи най-евтините магистрали в ЕС изведнъж премиерът Бойко Борисов осъзна, че хазната харчи огромни суми за отчуждаване на земи по трасето на аутобаните, които от своя страна надуват поне с 50% договорената цена със строителите. След като вчера направи първа копка на нови 8.4 км от магистрала "Хемус" в участъка от гара Яна до Околовръстното шосе на София, Борисов изведнъж посочи, че строежът на отсечката ще струва 38 млн. лв., а за отчуждаване на земя държавата ще плати още цели 22 млн. лв. "По-добре да го платим и да отпушим движението, отколкото и ние да го замразим за 22 години. Същата бе ситуацията и с отчуждаването на земи и при автомагистрала "Люлин" в посока северната тангента", добави премиерът.

Премиерът посочи, че за "Хемус" са били отчуждени 400 дка земя, за които държавата е определила компенсации за общо 3-4 млн. лева, но сумата е набъбнала чувствително след обжалвания в съда.

ГЕРБ плаши хората без здравни вноски с до 1000 лв. глоба в. Сега

От 100 до 1000 лева да бъде глобяван всеки, който не си е платил дори и една здравна вноска - това предвижда проектозаконът за правата и задълженията на пациентите, обяви пред Дарик радио председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова.

"Според сега действащото законодателство хората, които са с прекъснати здравноосигурителни права и искат да влязат отново в системата, трябва да си платят вноските за 36 месеца назад. Ако проектозаконът за правата и задълженията на пациентите бъде приет в този вариант, то те ще трябва да заплатят и глоба от 100 до 1000 лева", обясни Атанасова. Тя обаче пропусна факта, че и в момента според Закона за здравното осигуряване има глоба за хората, които не си плащат вноските и тя е от 500 лв. до 1000 лв., макар че не е известно някой да е бил глобен досега. Освен това тази глоба беше увеличена десетократно преди 2 години именно от ГЕРБ. До 2010 г. санкцията беше от 50 до 100 лв.

Три сделки за 185 млн. евро в първия ден на панаира в Пловдив в. Дневник

Три договора на обща стойност 185 млн. евро подписа българска фирма веднага след откриването на 67-ия Международен технически панаир в Пловдив. "МКМ продукт" ще строи в Русия по свои технологии къщи акумулатори, които се зареждат с енергия от слънцето и я съхраняват, съоръжения за преработка на отпадъци и инсталации на биогаз.

"Фактът, че е подготвена сделка за близо 200 млн. евро, е добър показател за нашата икономика", каза премиерът Бойко Борисов при откриването.

Нашата разработка помага да се намали с 10% потреблението на енергия в сравнение със стандартните къщи, а цената е около 4 пъти по-ниска от подобни модели в Западна Европа, поясни Михаил Михов, президент на групата компании "МКМ".

Заводът в Левски ще ремонтира вагони на БДЖ за 6.65 млн. лв. в. Дневник

Заводът за ремонт на вагони в Левски ще поправи част от пътническите вагони на Български държавни железници (БДЖ). Фирмата е спечелила две от позициите по поръчка на държавния превозвач, или за 38 вагона, става ясно от информация в официалния вестник на Европейския съюз. Процедурата беше за общо 186 вагона. Заводът в Левски трябва да изпълни поръчката за една година.

Това са първите вагони, за които има договор за ремонт по обявената в края на миналата година поръчка. До момента е прекратена процедурата за две от 14-те позиции на поръчката, които са за 19 вагона. По останалите 10 все още няма резултат. В същото време от БДЖ изпитват недостиг на вагони, а използваните са стари и това отблъсква потенциални клиенти.

Източват от Италия наши застрахователи в. Стандарт

Чрез измами в европейски страни източват родни застрахователи. Сериозна тенденция за ръст на застрахователните измами в няколко страни от ЕС отчитат българските компании. През последната година броят на заведените щети извън България, за които е доказано, че са опити за измама, сериозно се е увеличил. Това важи най-вече за случаи в Италия, казаха за "Стандарт" изпълнителните директори на "Алианц България" и "Бул Инс" Пламен Ялъмов и Стоян Проданов. Такива случаи обаче не липсват и в Гърция, Испания и други държави от ЕС, макар че са по-рядко. Най-често става въпрос за схеми между местни и български граждани, които след това си делят парите от обезщетението.

Половин милион за съня на туристите в. Стандарт

Половин милион лева ще гарантират спокойния сън в хотелите на родните туристи и гостите от чужбина. На толкова да се увеличи максималната сума на застраховката Професионална отговорност за туроператорите, пердлагат експерти от икономическото министерство след скандала с провалените почивки на "Алма тур". В момента максималният размер на полицата е 200 000 лв. и зависи от декларирания оборот за предходната година на туристическите фирми. Сумата обаче се оказва крайно недостатъчна при фалит или невъзможност за погасяване на дълговете на компании от бранша. И преди се е говорило за по-голям размер на застраховката, но браншът досега категорично отхвърляше идеята под предлог, че това е опит да се налеят пари в застрахователния сектор, коментираха от икономическото министерство.

Парното скача с до 14,35 процента в. Новинар

С до 14,35 процента да поскъпне цената на парното и топлата вода от октомври. Това предлагат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Предложението е заложено в доклад на енергийния регулатор. От комисията мотивират искането си със скока на цената на природния газ с 8,6 на сто.

Според изчисленията на ДКЕВР най-много ще се увеличи цената на парното и топлата вода в София, Пловдив, Плевен, Бургас и Варна. Спрямо края на юли цената на парното в столицата ще скочи с 5,05 на сто, в Пловдив с 5,53 процента, в Плевен с 7,3 на сто, а в Бургас и Варна съответно с 4,65 и 2,12 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 17.08.22 г.
fallback