fallback

България не бе допусната в Шенген заради съпротивата на Холандия и Финландия

Според вицепремиера Цветанов двете страни са изпаднали в изолация по време на днешното заседание на Съвета на министрите на ЕС

16:05 | 22.09.11 г. 11
Автор - снимка
Създател

На заседанието на Съвета на министрите на ЕС не е било взето решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, обяви в Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

Причината е известна - съпротивата на Холандия и Финландия срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Цветанов посочи, че по време на дискусиите между министрите се е очертала изолация на Холандия и Финландия, защото всички останали държави-членки на ЕС, в това число Франция и Германия, са били за приемане на компромисното предложение на полското председателство. 

Безрезултатни са останали и допълнителни консултации на ниво посланици с представителите на Хага и Хелзинки.

Консултациите и преговорите ще продължат във всички следващи дни, ако Холандия и Финландия променят позицията си.

Решението може да бъде взето на извънреден съвет. Може да бъде взето и на подпис със съгласието на всички останали страни-членки.

Ако няма съгласие до срещата на върха, която предстои на 17 и 18 октомври, темата ще бъде вкарана като точка в дневния ред на заседанието на държавните и правителствени ръководители.

Българският министър на вътрешните работи изтъкна, че повечето позиции са били в посока, че има правила, че те са били валидни винаги досега и че трябва да се спазват, иначе влизаме в "параграф 22".

Холандският министър за имиграцията Херт Леерс е отхвърлил упреците, че Холандия прилага двойни стандарти и добавя нови критерии към вече изпълнените технически изисквания.

(БНР) Още подробности за решението може да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
fallback