fallback

Преглед на печата за 22 септември

07:43 | 22.09.11 г.

Фирми наемат жп линии в. Стандарт

Търси се възможност в закона, с която да се позволи железопътни линии, представляващи интерес за частния бизнес, да се дават на концесия или под наем, заяви транспортният министър Ивайло Московски. Очаква се да бъдат закрити около 20-30 губещи линии. Несериозни са исканията за стачка в БДЖ и няма основания за това, заяви министърът. Хората си получават навреме заплатите, допълни той. Московски бе категоричен, че не са верни слуховете, че ще бъдат съкратени между 2000 и 5000 души за кратък период.

Изкуствен оцет съсипва туршията в. Стандарт

Синтетичен оцет съсипва туршията, предупредиха от Българската агенция по безопасност на храните. В магазините се продават два вида от киселата подправка. Първият е направен от вино или ябълки. На етикета му е изписано съответно "винен" или "ябълков" оцет. Той е направен по естествен начин при ферментация на продуктите и е подходящ за приготвяне на зимнина, казват специалистите на БАБХ. Другият вид оцет е синтетичен. Създаден е по изкуствен начин и не може да се ползва за затваряне на буркани. На бутилките, които съдържат синтетичната подправка, е изписано само "оцет". Другата тънкост при подготвянето на качествена зимнина е да купуваме само плодове и зеленчуци, които се продават от сигурни доставчици, разполагащи с нужните разрешителни.

Китайци вдигат завод за климатици в. Стандарт

Предприемачи от Китай проявяват интерес към изграждането на завод за производство на климатици в Гоце Делчев. За бъдещата крупна инвестиция стана ясно при посещението на посланика на Китай у нас Гуо Йеджоу в региона. Китайците са проучили задълбочено региона и след консултация със собственика на "Пиринтекс" Бертрам Ролман, който е председател на Асоциацията на немските инвеститори в България, са решили да инвестират в града.

Над 700 000 българи се оказаха със забрана да гласуват в. Сега

Между 700 000 и 800 000 българи са включени от МВР в забранителен списък и няма да имат правото да гласуват в местните избори на 23 октомври, алармира главният секретар на община Велико Търново Мина Илиева. По-голямата част от тях са абсолютно несправедливо лишени от участие във вота, защото през последните 4 месеца са били на територията на страната, т.е. отговарят на условието за уседналост, но това не е отбелязано в регистрите на МВР, смята тя.

Проблемът е бил поставен на национален форум онзи ден, на който са присъствали председателят на сдружението на общините Гинка Чавдарова, говорителят на ЦИК Ралица Негенцова и представителят на ОИК Владимир Христов. Казусът засяга само местните избори, тъй като избирателите могат да гласуват за президент и в чужбина. На последните парламентарни избори общият брой на избирателите бе 7 129 965 души.

Икономическото министерство пак въведе двоен аршин за европарите в. Сега

Близо година след като министерството на икономиката отряза десетки браншове от европарите за модернизация на фирмите по програма "Конкурентоспособност", а след това обеща да премахне част от скандалните ограничения, вчера се оказа, че отново ще се прилага двоен аршин.

В началото на годината фирми от определени сектори не бяха допуснати до подпомагане от ЕС с мотив, че производствата им не създават добавена стойност за икономиката, а заместникът на ресорния министър Трайчо Трайков - Евгени Ангелов, се зарече това да се промени. Ако се вярва на думите му от вчера, фирмите от кожарския, текстилния, обувния и мебелния бранш могат отново да се включат в състезанието за европарите за модернизация на производствата си.

В кризата затворите излязоха на печалба в. Сега

Затворите вероятно ще се окажат едно от малкото места в държавата, които са излезли на печалба от стопанска дейност по време на криза. Това става ясно от отчета на държавното предприятие "Фонд Затворно дело" за първото полугодие. В него се отчита увеличение на приходите спрямо 2010 г., което се обяснява с новата търговска дейност - стопанисване и управление на лавките на затворниците. Приходите от лавките в затворите и затворническите общежития за периода са в размер на 1 345 346 лв.

Положителен финансов резултат има и в промишлените дейности за разлика от 2010 г., когато този сектор е бил на загуба. Обяснението е, че голяма голяма част от цеховете работят по договори на ишлеме и съвместни дейности, при които пласментът на произвежданата продукция е ангажимент на партньора. Селското стопанство също отчита увеличение в приходите, но без субсидиите от Държавен фонд "Земеделие" е изцяло на загуба, отчитат от държавното предприятие. За 2011 г. субсидиите са в размер на 445 хил. лв. В териториално поделение Белене 10 000 дка от общо 13 000 дка не се обработват. Те били оставени да си "почиват", за което обаче също се полагат субсидии.

Осигурителните прагове в туризма пак растат в. Сега

Средно с 14.2% ще се увеличат догодина минималните осигурителни прагове в ресторантьорството и хотелиерството, договориха се синдикатите и бизнесът. До момента това е най-големият договорен ръст. През м.г. увеличението там също беше най-голямо - над 12%. Според данните на НОИ обаче над 79 000 от близо 122 000 заети в сектора се осигуряват върху скромните 320 лв. или 84% от минималния праг за тях.

До момента от 80 икономически дейности договорка има за едва 32, а средният ръст на минималния осигурителен праг засега е 7.2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 01.09.22 г.
fallback