fallback

Иран предлага да построи петролна рафинерия във Варна

Областният управител на Варна Данчо Симеонов ще информира правителството за изразените намерения, съобщиха след днешната среща на управителя с посланика на Иран Голамреза Могадам

11:44 | 20.09.11 г. 1

Иран предлага на България да бъде построена петролна рафинерия във Варненска област. Тези намерения са били изразени по време на днешната среща на областния управител на Варна Данчо Симеонов с посланика на азиатската държава Голамреза Багери Могадам, придружаващ делегация от иранската област Западен Азербайджан, съобщи БТА.

Посланикът на азиатската държава обясни, че страната му е готова да построи рафинерията изцяло, като формата е съвместно участие или самостоятелно изпълнение. "Готови сме да изпълним този проект по начин, който България предпочита", посочи дипломатът.

Иран има огромен опит в нефтопреработвателната промишленост, като в момента в страната се изграждат 10 рафинерии, съобщи Голамреза Багери Могадам и допълни, че са на второ място в света по залежи на петрол и по износ сред страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Областният управител на Варна Данчо Симеонов обеща, че ще информира правителството за разговорите с делегацията от Иран и за изразените намерения.

По-рано днес Симеонов и колегата му от областта Западен Азербайджан в Иран Вахид Джелалзаде подписаха споразумение за сътрудничество. Иранската провинция е готова да работи в областта на транспорта, туризма, икономиката и др.

Обсъждано е и в бъдеще, ако съществува възможност, да бъде разкрита и автобусна линия от Варна до столицата на иранския Западен Азербайджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 11.09.22 г.
fallback