fallback

Николай Младенов: България не приема ветото на Холандия за Шенген

Ако страната ни не бъда приета, ще преразгледаме подкрепата си за реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген, заяви външният ни министър

14:16 | 17.09.11 г. 18

„На 22 септември ще има заседание на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС и очаквам на него да бъде взето разумно решение и България да бъде приета в Шенген“, каза на пресконференция днес министърът на външните работи Николай Младенов, съобщи БТА. „Ако това не се случи, страната ни ще преразгледа подкрепата си за реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген“, уточни Младенов.

Поводът за това изказване беше вчерашната позиция, изразена от холандска страна за налагане на вето върху българското членство в Шенген.

По думите му решението на холандското правителство по приемането на България в Шенген игнорира факта, че страната ни е изпълнила всички критерии за присъединяване към шенгенското пространство. Той добави, че политиката на холандското правителство от последните седмици е отказ от диалог и че в последния момент е била анулирана поканата от холандския парламент за изслушване на България по темата Шенген.

Младенов смята, че неучастието на България в тази система само засилва рисковете за страните от Шенген защото сега „ние можем да регистрираме нелегални емигранти, но не можем да реагираме“.

„Нашите граждани не са втора ръка в Европа, подобен тип поведение не създава добър прецедент, а напротив - нарушава практиката от последните години в ЕС да се търси консенсус и съгласие“, заяви Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
fallback