fallback

Преглед на печата за 17 септември

07:58 | 17.09.11 г.

Отлага се отпускането на заемите за БДЖ в. Дневник

БДЖ засега няма да взима заем от Световната банка, нито държавно гарантиран от Българската банка за развитие, съобщи "Медиапул" като се позова на думите на Йордан Недев, изпълнителен директор на компанията.

"Трябва да покажем драматично подобрение на финансовите резултати, до тогава няма никакъв смисъл да се наливат пари в БДЖ", е казал изпълнителният директор на превозвача Недев. Преговорите за отпускането на заем от 460 млн. лв. от Световната банка засега не продължават. По информацията на медията същото се отнася и за гласувания от Народното събрание със закон кредит до 140 млн. лв. от Българската банка за развитие.

БайернЛБ финансира три соларни парка в България в. Дневник

Германската БайернЛБ, част от групата на която е МКБ Юнионбанк, финансира три соларни парка в България на обща стойност 17.965 млн. евро, съобщиха от българската кредитна институция тук. МКБ Юнионбанк участва в структурирането и всички други аспекти на сделката, посочват от банката.

Собственик на трите соларни парка е "Минстрой холдинг". Германската агенция за експортно застраховане Euler Hermes Kreditversicherungs участва със застрахователното покритие по финансирането. И трите парка са напълно изградени и с издадени разрешения за ползване.

Борисов уреди закъсал футболен клуб с държавна издръжка в. Сега

Държавната компания "ТЕЦ Марица-изток 2" стана собственик на 100% от акциите на футболен клуб "Берое". Сделката е благословена лично от премиера Бойко Борисов, който първи обяви новината вчера в Стара Загора. Формално решението е одобрено и от Български енергиен холдинг, който се води принципал на компанията.

Дяловете са прехвърлени безвъзмездно под формата на дарение от досегашните им владетели - сдруженията с нестопанска цел "Бизнесът за Берое" и "Национален фенклуб Берое - Стара Загора". Преговори са водени от два месеца, а са финализирани на 14 септември. Изискването било едно - клубът да има повече вземания, отколкото давания. Това е било потвърдено от одит.

Претендентите за кметове ще поведат и партийните листи в. Сега

Повечето парламентарни партии ще издигнат за водачи на листите си за общински съветници кандидатите си за кметове, установи проверка на "Сега". Крайният срок за подаване на документите в общинските избирателни комисии изтича на 20 септември.

В ГЕРБ все още нямат решение по въпроса, но от щаба на партията заявиха, че най-вероятно в София листата ще поведе Йорданка Фандъкова. В Пловдив първото място е за губернатора Иван Тотев, който също ще се бори за кметския пост. Подобно е и положението в "Синята коалиция". Листата в столицата ще се оглави от Прошко Прошков, а в Пловдив от архитекта Илко Николов. При софийските социалисти първи в подреждането е Георги Кадиев, който също е претендент за градоначалник. В Пловдив обаче претендентът за кмет на БСП Георги Търновалиев е втори. Водач там е бившият областен управител Тодор Петков. Листата на "Атака" в София ще се поведе от кандидат-кмета Николай Пехливанов. В столицата РЗС няма номинация за градоначалник, а в челото на листата ще е Мартин Заимов, който на миналите избори бе кандидат на СДС и ДСБ.

Продават плазми на длъжници без търг в. Стандарт

Плазми и стари коли на длъжници към хазната ще се продават без търг. Конфискувано от данъчните имущество ще се продава на търг само ако е на стойност над 5000 лв. Това предложение за промяна на Данъчноосигурителния процесуален кодекс са направили от Националната агенция за приходи. В момента прагът за продажба без търг е 500 лв. Основният мотив е, че с обявяването на търгове за евтини вещи се забавя събирането на дълговете. Освен това при липса на кандидати и организиране на няколко търга има риск имуществото да се продаде на значително по-ниска цена. От НАП предлагат и да отпадне изискването търговете да се обявяват в национални всекидневници. Причината е, че обявяването в интернет било много по-ефективно и бързо.

АЕЦ „Козлодуй” на плюс със 133 млн. лв. в. Новинар

АЕЦ „Козлодуй” е на печалба със 133 387 000 лв. за първите седем месеца на 2011 г., съобщи енергийният министър Трайчо Трайков. Сравнено със същия период на 2010 г. печалбата на електроцентралата е с близо 46 млн. лв. повече. Според енергийния министър приоритет за АЕЦ „Козлодуй” си остава задоволяване на нуждите на защитените потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 31.08.22 г.
fallback