fallback

Започва работата по разширението на газохранилището в Чирен

Засега „Булгартрансгаз“ прави сондажите и проучванията със собствени средства

13:45 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Започва работата по разширението на подземното газово хранилище в Чирен, съобщиха за Investor.bg от „Булгартрансгаз“.

Дружеството е обявило обществена поръчка за проектиране и прокарване на експлоатационен сондаж Е-72 непосредствено до хранилището. Очаква се строителните работи да приключат за 11 месеца.

„Това е една от първите стъпки към разширението“, заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков.

Сондажът, за който е обявена обществената поръчка, е в близост до съществуващ, но вече ликвидиран сондаж, който ще бъде възстановен. Освен това ще бъде повишен капацитетът на дебита на хранилището.

Предстои да се извършат допълнителни проучвателни дейности, за да се уточни мястото на останалите сондажи, които също би трябвало да се направят. „Едва тогава ще е налице цялостната концепция за разширение на хранилището“, каза Темелков.

Очаква се строителството да се осъществи чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на стойност до 250 млн. евро. Засега „Булгартрансгаз“ финансира със собствени средства първия сондаж.

„С ЕБВР ще продължим разговорите за финансиране на цялостното разширение, когато приключим с допълнителните изследвания, които са необходими, за да вземем финалното инвестиционно решение. Трябва да знаем за какви параметри разговаряме конкретно с финансовата институция“, обясни Темелков.

Кандидатите, които решат да се включат в търга на „Булгартрансгаз“, трябва да докажат среден годишен оборот за последните 3 години (2008 г., 2009 г. и 2010 г.) от изпълнение на сондажни работи и строителство (включително инженерингово изпълнение) от поне 4 млн. лв. без ДДС.

Междувременно икономическият министър Трайчо Трайков съобщи по време на парламентарния контрол на какъв етап е работата по развитието на алтернативните газови връзки на България със съседните страни, информира БТА.

Пътната карта на газовата връзка с Гърция предвижда редовните доставки да започнат през лятото на 2014 година. Според плановете за газова връзка с Румъния строителните работи за подводен преход на река Дунав трябва да приключат до края на 2012 година. Очакваната реалистична дата за строителството на междусистемната газова връзка със Сърбия е за средата на 2013 година, каза Трайков.

Той посочи, че от пет-шест години "отлежава" проектът за газовата връзка с Турция, но сегашното правителство е задвижило процесите и вече са сформирани съвместни работни групи, които да работят по техническите и търговските аспекти по проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
fallback