fallback

Полицейският синдикат е недоволен от планираното ниско увеличение на заплатите

Зам.-министърът на министерството на вътрешните работи Димитър Георгиев обяви, че от 2013 г. заплащането в сектора ще се покачи с 5%, а от 2014 г. - със 7%

12:45 | 15.09.11 г. 7

Снимка: БТА

Полицейският синдикат не е доволен от готвеното увеличение на заплатите, съобщиха от пресцентъра на професионалната организация.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) смята, че обявеното увеличение на заплатите на служителите в МВР с 5% от 2013 г. и със 7% от 2014 г. е недостатъчно. Прогнозните стойности бяха обявени от зам. министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев по време на наскоро приключилата международна конференция „Сигурността – ключът към бъдещето на Европа”, е посочено в съобщение на синдиката до медиите.

По време на конференцията Георгиев заяви, че служителите на МВР ще трябва да почакат още една година за по-високи заплати. “След влизането ни в Шенгенското пространство поетапното нарастване на заплатите е предвидено от 2013 г. съобразно възможностите на държавния бюджет”, посочи той.

На същата конференция стана ясно, че средната заплата на начинаещ полицай в Европа е 1 300 евро, докато в България стартовата заплата е 250 евро. Трудовото възнаграждение на европейските служители по сигурността, които се намират по-нагоре в йерархията, могат да достигнат 2 700 евро.

От синдиката на полицаите заявяват, че биха искали темата за повишаване на заплатите на полицейските служители да е предмет на преговори и част от социалния диалог между федерацията и МВР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
fallback