fallback

Преглед на печата за 15 септември

07:27 | 15.09.11 г.

Данъчни и осигурителни облекчения ще привличат нови чужди инвестиции

в. Дневник

Преотстъпване на част от корпоративния данък и осигурителните плащания, отстъпване право на строеж или предоставяне на безплатна земя. Това са част от основните мерки, заложени в изцяло нова концепция за привличане на чужди инвестиции, подготвена от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Целта е да се накарат всички институции да заработят по нов начин и да се осигурят специални стимули за привличане на компании от сектори с висока добавена стойност.

Новата стратегия се прави, защото сегашните стимули не са конкурентни на мерките в другите държави от региона, а освен това са и недофинансирани. Ултимативно се посочва и че само с такива действия България има реален шанс да създаде благоприятен климат за чужди инвестиции. Според документа в момента над 1 млн. българи работят в сивия сектор, а още 1 млн. са заети в сектори с малка добавена стойност.

Проучване на "Джърман Маршъл фънд": Българите са най-засегнати от кризата в Европа

в. Дневник

Това показва разпространеното вчера социологическо проучване "Трансатлантически тенденции 2011". То е поръчано от "Джърман Маршъл фънд", като в България изпълнител е агенция ТNS BBSS, провела анкети лице в лице с 1012 души.

Без съмнение българите демонстрират недоверие и към начина, по който държавата харчи парите им. На въпроса дали правителството трябва да увеличи разходите, за да стимулира икономиката, или да ги намали, за да намали дълга, едва 17% са за повече публични средства. Над една трета (35%) са за запазване на сегашните размери на разходите, но най-голямата група (38%) настояват те да се намалят. Любопитно е, че средният дял в ЕС-12 на настояващите да се свиват разходите е още по-голям (50%). В съседна Румъния на това мнение са 54%, както и в големи икономики като Германия (54%), Франция (62%), Италия (49%) и Испания (64%).

Все по-малко българи искат еврото

в. Дневник

Подкрепата на българите за еврото намалява, показват две представителни проучвания, представени в сряда. Едното е на институт "Отворено общество" сред 1200 българи, а другото е на "Трансатлантически тенденции 2011" сред малко над 1000 анкетирани.

През юли за приемане на единна валута са 25% от анкетираните, докато през февруари те са били 34%. Противниците също се увеличават - над половината от запитаните са против приемане на еврото, а с лека промяна са хората без преценка - 24 спрямо 21%, показват резулатите на "Отворено общество".

Общината ще плаща повече на столичния градски транспорт

в. Сега

Столичната община най-накрая ще увеличи средствата, които плаща на транспортните си дружества за годишната транспортна задача. Общо 22 млн. лв. ще получат транспортните фирми и "Метрополитен" от върнатите пари на София по ОП "Околна среда" и от неизпълнените обекти в капиталовата програма.

Общинските транспортни фирми ще се дофинансират с общо 14 млн. лв., а мотивите са, че горивата са поскъпнали с 25% от началото на годината, пише в доклада на зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска, която в момента е и зам.-кмет по финансите.

БСП дава на прокурор шефа на митниците

в. Сега

Депутати от Коалиция за България ще сезират главния прокурор за извършено престъпление от директора на агенция "Митници" Ваньо Танов. Според Антон Кутев и Петър Корумбашев Танов е издал държавна тайна, обявявайки количеството на държавния резерв от гориво за военновременни запаси, държано в "ЛУКойл".

Кутев твърди, че е незаконно да се огласяват данни за стратегическите запаси от материални средства, създадени за военно време.

Допълнителни проверки бавят парите от ЕС

в. Сега

Допълнителни проверки по европроектите бавят възстановяването на сумите от страна на Брюксел. Това се разбра от думите на зам.-министъра на финансите Боряна Пенчева пред парламентарната еврокомисия. Обяснението бе провокирано от въпрос на левия депутат Димчо Михалевски, който видя разминаване в цифрите между вече разплатените от ЕС пари по европроекти и вложените в тях суми от държавния бюджет. Михалевски се позова на информация в сайта на финансовото министерство, където било обявено, че от началото на годината до 1 септември са разплатени 350 млн. евро, а Брюксел е превел едва 162 млн. евро.

Джеймс Бонд на границата

в. Стандарт

Граничните ни пунктове ще заприличат на филм за Агент 007. Предвижда се оборудване на границите с ултрамодерна апаратура за затягане на контрола върху контрабандата и трафика на хора. За целта вътрешното министерство е обявило две обществени поръчки за подобряване на дейността по границите със Сърбия и Гърция. Обществената поръчка за ГКПП Маказа предвижда доставката на 4 уреда за откриване на скрити хора в превозни средства посредством измерване на отделяния от тях въглероден двуокис. Освен това ще бъдат поръчани 10 декодера за "скрити изображения". С тях граничните полицаи ще могат да засичат съдържанието на преминаващите автомобили.

Нова ДДС схема за строителите

в. Стандарт

Строителите ще плащат ДДС по схемата на обратно начисляване от 2012 г., заяви по БНТ директорът на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов. Обсъжда се тази схема за плащане на ДДС да се въведе и за зърнопроизводителите и фирмите за рекламни и консултантски услуги. Това са най-рисковите сектори по отношение на ДДС измамите, обясни Красимир Стефанов. За въвеждането на оборотното начисляване на ДДС в строителството не е необходимо разрешение от Брюксел. Затова за фирмите от строителния бранш новата схема за плащане на ДДС ще бъде въведена още от 1 януари 2012 г. Идеята е във веригата от фирми ДДС да се начислява не от доставчика, а от купувача. Само накрая фирмата, която продава на крайни клиенти, ще трябва да начислява ДДС и да го внася в хазната.

Каним руснаци да правят вино у нас

в. Стандарт

България отправи покана към руски бизнесмени да инвестират в лозя и винопроизводство у нас. Това е станало про време на посещение на шефа на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев в Москва, което беше по покана на Федералната служба за регулиране на алкохолния пазар (Росалкохолрегулиранe). Коев е представил възможностите за европейско финансиране на проекти, свързани с развитието на лозарството и създаването на изби.

Китайци спряха наш договор с ИКЕА

в. Стандарт

Мебелна фабрика от Кубрат, работила близо три петилетки за ИКЕА, остана без договор заради дъмпинга на китайците. Фабриката "Лудогорие 91", която дълги години изработваше столове и маси за мебелния гигант, преустанови сътрудничеството си с шведите заради неизгодни оферти. Предложиха ни цени, чиито стойности не покриват дори разходите за материали, оплака се шефката на фабриката Калина Митева. Разводът с ИКЕА разтресе мебелната фабрика, която до този момент бе най-голямото промишлено предприятие в Кубрат. В средата на 2009 г. фирмата, която е част от холдинга "Българска мебелна компания", обяви 30-процентни съкращения. Близо 100 работници, сглобявали три петилетки столове и маси за Швеция, отидоха на улицата.

„България Ер” и KLM със съвместни полети

в. Новинар

От началото на този месец KLM (Кралски холандски авиолинии) и „България Ер” започнаха да осъществяват съвместни полети между Амстердам и София, съобщи изпълнителният директор на „България Ер” Янко Георгиев. Благодарение на новото партньорство KLM ще предлага на своите клиенти в България всекидневен полет по маршрута София-Амстердам, осъществяващ връзка през летище Схипхол, Амстердам, с трансферни полети към целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
fallback