fallback

При 9% увеличение на цената на газа на едро поскъпването за бита ще е с 6,7%

Изчисленията са на газоразпределителното дружество "Овергаз", направени въз основа на прогнозата на председателя на ДКЕВР за цените на горивото от октомври 2011 г.

10:57 | 14.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Ако цената на природния газ от 1 октомври бъде увеличена с около 9 процента, както прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, то цената на синьото гориво за крайните потребители ще бъде с 6,7 на сто по-висока. Това съобщиха от газоразпределителното дружество "Овергаз", предаде БТА.

Увеличението на цената на газа за потребителите е по-малко от прогнозираното повишение на "Булгаргаз", защото в цената за бита се включва и такса за разпределение, която остава същата. Така общото увеличение е по-малко, обясниха от "Овергаз".

Според изчисления на газоразпределителното дружество дори и при подобно нарастване на цената на синьото гориво, то остава най-изгодният вариант за отопление през зимата.

Сметките сочат, че при отопление на природен газ поскъпването ще бъде от 11,2 стотинки на киловатчас до 11,9 стотинки на киловатчас. Средната цена на електроенергията е 16,1 стотинки на киловатчас, отоплението на мазут струва 16,4 стотинки на киловатчас, а с нафта - 22,2 стотинки на киловатчас, сочат изчисленията на „Овергаз“. В страната има 41 хил. домакинства, потребители на природен газ, сочат данните на компанията".

Цената на топлинната енергия е различна в различните градове и зависи от редица фактори, затова е трудно да бъде сравнявана, посочват още експерти от бранша.

Нормално е при увеличение на цената на природния газ с около 9 - 10 процента, повишението на цената на топлинната енергия да бъде с около 5 на сто и това няма да предизвика неудобства за топлофикациите, коментира от своя страна заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

Според него повишението на цените на парното няма да предизвика отлив на клиенти от услугата централно топлоснабдяване. Терзийски дава пример с градовете, където има изградени модерни инсталации за комбинирано производство на топлина и електричество. Ако цената на парното в момента се движи в рамките на около 65-70 лв. за мегаватчас, след 5-процентното повишениет тя ще се промени в рамките само на около три лева над тези стойности.

Централното топлоснабдяване все още е „доста по-конкурентно спрямо отоплението с електроенергия“, заключи още заместник-шефът на Асоциацията на топлофикационните дружества. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
fallback