fallback

Преглед на печата за 14 септември

07:35 | 14.09.11 г. 1

Дружества дължат над 350 млн. лв. на "Булгаргаз"

в. Дневник

Текущите вземания от шестте най-големи длъжници на "Булгаргаз" надхвърлят 130 млн. лева, а общият размер на закъснелите вземания на компанията е над 350 млн. лева, включително съдебно присъдените суми. Това съобщи пред "Дневник" изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов. Той обясни, че само комбинатът "Кремиковци" дължи  106 млн. лева на обществения доставчик, които няма да бъдат платени. "От тези 106 млн. лева, които достигна дългът, няма да получим и една стотинка заради цената, по която беше продаден комбинатът – удовлетворени са кредиторите преди нас, така че нито ние, нито НЕК ще получим парите си", каза Гогов.

Разпределението на средствата от продажба на производствените активи на "Кремиковци", изготвено от синдика, показа също, че дружества, сред които и "Булгаргаз", ще претърпят загуби. Като причина за това обаче бе изтъкнат фактът, че през годините тези компании са разсрочвали вземанията си от комбината, без да искат за тях като гаранция залог на активи.

Най-голям длъжник на газовата компания остават топлофикационните дружества начело с "Топлофикация София". В момента дружеството дължи около 60 млн. лева на "Булгаргаз". В края на миналата година столичното парно е дължало за природен газ около 95 млн. лева, от които е успяло да плати над 35 млн. лева.

Фирми от търговията и промишлеността окупираха топ 100

в. Сега

Оптимистичните данни на националната статистика за слаб, но все пак отчетлив ръст в промишлеността вчера се потвърдиха и от работодателите. Над 60 на сто от фирмите, класирани от Българската търговско-промишлена палата в топ 100 на водещите компании у нас през миналата година, работят именно в сектора на търговията и промишлеността. За сметка на това обаче в класацията намаляват дружествата от областта на услугите, управлението и селското стопанство, като най-сериозен срив очаквано е отчетен в сектор строителство. Ако до 2009 г. строителните фирми, които присъстват в списъка, са представлявали 19% от всички включени в него, то през миналата година техният брой е намалял до 9 на сто.

Класацията се прави от палатата за тринадесети път на базата на публично обявената счетоводна информация и изключва всякакъв субективизъм, припомни шефът на БТПП Цветан Симеонов. Фирмите са оценени според най-високите стойности на изменението на приходите от продажби на стоки и услуги; печалба от възвръщаемост на инвестициите и печалба от продажби. Делът на фирмите, участващи в класациите, формира 81.5% от БВП на страната през 2010 г.

Първа в класацията по критерий максимална величина на приходите от продажби е поставена варненската фирма "БГ Агро" АД, на второ място е "Агрия Груп Холдинг", а на трето - "Венто трейд ауто" ЕООД.

В топ 100 на фирмите, класирани по печалба от възвръщаемост на инвестициите, водещи са "Орифлейм България" ЕООД, "Силвър Дей" ЕООД и "Унивег България" ЕООД.

ИКЕА с надути цени поне 2 седмици

в. Стандарт

Магазинът на ИКЕА в София ще поддържа цените, обявени в каталога си, поне две седмици след откриването му на 20 септември. След това цените може и да бъдат намалени, съобщи управителят на търговския център Тео Муратидис. Той призна, че има стоки в българския магазин, които са по-скъпи от тези в останалите държави. Но заяви, че има и такива, които са по-евтини.

У нас ще пазаруваме на цени, близки до тези в Гърция, но голяма част от стоките са по-скъпи, отколкото са в румънските и в американските магазини на веригата. Причината за разликите в цените Тео Муратидис обясни с оскъпяването на стоките заради доставка от далечни страни като Китай и специфики, свързани с логистиката. Муратидис подчерта, че цените в каталога са максимални, тоест през годината някои от артикулите може да поевтинеят. Това може да стане, ако и други участници на пазара свалят цените си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 18.08.22 г.
fallback