fallback

По-високи санкции за неплащане на здравни осигуровки искат работодатели

Участници в анкета на стопанската камара предлагат да има различни болници за осигурените и неосигурените граждани

13:24 | 13.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Да се увеличат санкциите за лицата, които не правят здравноосигурителни вноски, въпреки че имат възможност за това. За това настояват 76% от участниците в анкета, организирана в началото на септември от Българската стопанска камара.

Близо 17 на сто от анкетираните са против предложението за нарастване на санкциите, а 7% се затрудняват да преценят.

Според 79% от запитаните държавата трябва да организира медицинското обслужване на лицата, за които е доказано, че нямат доходи, върху които да се осигуряват. На противното мнение са 11% от анкетираните.

Други 57% отговарят, че е необходимо да бъде изграден публичен регистър на неосигурените лица. Тази идея обаче не се споделя от 31% от запитаните.

От БСК заявяват, че повече от милион и половина българи не правят вноски за здравно осигуряване и на практика се лекуват за сметка на редовно плащащите за здраве.

Част от работодателите са дали и други предложения за разрешаване на проблема. Според тях е важно да се прилага мотивиране за участие в осигурителната система, да се подобри контролът в здравеопазването с цел да не се източват пари от болниците, здравните вноски на всяко лице да се внасят по лична партида.

Други представители на бизнеса настояват за диференциация на медицинските услуги според размера на осигурителния доход. Лицата с по-малък осигурителен доход да ползват по-малък пакет услуги, а тези с по-голям - да се ползват от повече услуги.

Някои работодатели дори предлагат да има здравни заведения, които да обслужват хората без здравно осигуряване и такива - само за здравноосигурени. Те настояват също да се отнемат правата на лекарите, които искат допълнително пари на здравноосигурените лица, както и да се опрости начинът на събиране на осигуровките.

В крайна сметка според бизнеса гражданите трябва сами да преценяват дали да участват в държавната здравна система или да ползват услугите на частните здравни заведения.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 07.09.22 г.
fallback