fallback

Преглед на печата за 13 септември

07:40 | 13.09.11 г.

Съветът на ЕС: Мониторингът на правосъдието ще продължи в. Дневник

Механизмът за сътрудничество и проверка, който следи за правосъдието и вътрешния ред в България и Румъния, остава подходящ начин за помощ на двете страни за постигане на конкретни и трайни резултати. Това реши Съветът на министрите на ЕС, който по процедура прие резултатите от последните мониторингови доклади за двете държави.

В официалното съобщение министрите приветстват решението на Европейската комисия да представи обобщен доклад през лятото на 2012 г. за развитието на България и Румъния в областта на правосъдието, но не се посочва, че това ще бъде последният.

НАП предлага 100 000 фирми да бъдат освободени от регистрация по ДДС в. Сега

Близо 100 000 фирми с оборот от последните 12 месеца между 50 000 и 150 000 лв. ще бъдат освободени от задължителна регистрация по ДДС, ако България успее да убеди Съвета на Европейския съюз, че сегашните прагове са ниски и ненужно натоварват малките фирми. Това ще спести на фирмите разходи за поддържане на счетоводство по ДДС и ще развърже ръцете на НАП да контролира за злоупотреби големите фирми. Това обясниха от приходната агенция по повод готвени предложения за промяна в закона за данъка върху добавената стойност. Промените обаче не могат да бъдат приети без изрично съгласие от Брюксел.

Сега прагът за задължителна регистрация по ДДС е 50 000 лв. оборот за последните 12 месеца. В момента, в който е достигната тази сума, фирмата е длъжна да се регистрира по закона.

Предизборната агитация масово гази закона в. Сега

Повечето предизборни билбордове на мераклии за президенти и кметове не са съобразени с изискванията на закона. Това показват сигналите в сайта "За честни избори", който следи за изборни нарушения в цялата страна. Кандидати и партии масово не спазват задължението по чл. 142 (2) на Изборния кодекс всеки агитационен материал да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Тя трябва да заема не по-малко от 10% от лицевата площ на агитационния материал и да е разположена в обособено поле, повелява законът. Същото задължение важи и за радио и телевизионните предизборни клипове.

Нашенци бягат от Гърция в. Стандарт

Идваме си в България, търсете ни къща. Това казали на роднините си у нас дузина българи, които вече стягат куфарите си в Гърция. Нашенците твърдо са решили да продават къщите и апартаментите си в Серес и да се прибират в България. Причина за решението им стана последното затягане на колана, които властите в Гърция обявиха в неделя. Кабинетът "Папандреу" въведе нови данъци и увеличи вече заложените налози заради огромната дупка в гръцката хазна.

Освен нашенци към България са тръгнали и много гърци. Застрашени от фалит на фирми и от растящата безработица, те тръгват към България. За да запазят и малкия си оборот пък, гърците масово обявяват промоции и намаления, показа проверка на "Стандарт".

Дядо взе “Бояна” под носа на Лучано в. Стандарт

Дядо взе дипломатическия клуб "Бояна" под носа на бившия спортен министър Васил Иванов-Лучано. Комплексът бе даден за 10 години напред срещу месечен наем от 14 135 евро без ДДС на дружеството "Приор" ЕООД. Фирмата е собственост на 70-годишния Христо Кацаров. Според агенция Медиапул компанията има 1000 лева оборот за 2010 г. "Приор" е без наемни работници. Последните двама служители на фирмата са уволнени през юни, показва справка в регистрите на НОИ.

Бизнесменът Христо Кацаров спечели битката за клуба в съперничество с фирмата на министъра в правителството на НДСВ Васил Иванов-Лучано - "Шайн - Ан". Сделката трябва да бъде одобрена от собственика на имота - държавната фирма АДИС, до края на седмицата.

Безплатни почивки и чартър за блокираните туристи в. Новинар

Българските хотелиери ще поканят блокираните у нас чужди туристи на безплатна почивка през следващата година. Това заяви за „Новинар” председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. В момента се обмисля дали пакетите да са за месец май или септември, като според Рагин по-вероятно е това да се случи през май. По думите му е договорено с „България Ер” да поеме разходите за чартърен полет от около 150 човека, като храната и спането ще са за сметка на българските хотелиери.

Причината стотици чуждестранни туристи да останат блокирани на морските ни летища е дълг от 7 млн. лв. на дъщерната на „Алма Тур” компания „Алма Тур Флай” към „България Ер”. Финансовият спор доведе до спиране на полетите до Москва, Санкт Петербург, Хелзинки, Рига, Талин и Вилнюс от петък сутринта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
fallback