fallback

Преглед на печата за 12 септември

07:34 | 12.09.11 г. 2

Цената на природния газ - все по-висока и непрозрачна

в. „Дневник“

Цената на природния газ продължава да се определя по непрозрачен начин, смятат от бизнеса. Както всяко тримесечие, така и сега при поредното поскъпване общественият доставчик "Булгаргаз" и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) влизат в ролята на "доброто и лошото ченге".

В петък газовото дружество ревизира прогнозата си за вдигане на цената на газа от 20% на близо 14% до 634.44 лв. за 1000 куб. метра. Причината е, че дружеството е договорило да закупи допълнителни количества от един от доставчиците - германско-руската компания "Винтерсхал". Те ще се съхраняват в газохранилището в Чирен и ще бъдат изтеглени до края на годината.

"Пироните" на бюджет 2012: бедни, земеделци, културен туризъм

в „Дневник“

Подпомагане на най-уязвимите групи от обществото, земеделието и културният туризъм ще са акцентите в бюджет 2012. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в интервю за БТА.

Той уточни, че държавата обмисля възможността за по-големи разходи, с които да подпомогне социално слабите и пенсионерите.

Само преди дни обаче премиерът Бойко Борисов се скара на министъра на труда Тотю Младенов, който обеща увеличение на пенсиите от 1 януари догодина. "В бюджет 2012 за първи път ще даваме държавни субсидии на зеленчукопроизводители, пчелари, птицевъди и свиневъди - нещо, което досега не е правено.

Защото зеленчукопроизводството е силно в някои от регионите, които иначе са икономически изостанали. Това за мен е доходна политика. Изчаквам да минат изборите, за да не се говори, че се дават предизборно пари на този или на онзи сектор", каза Дянков.

Той изтъкна за пореден път важността на културния туризъм и съобщи, че през тази година държавните инвестиции са нараснали 12 пъти, а това е увеличило заетостта и доходите.

В туризма ще има най-голям ръст на минималните заплати

в. „Дневник“

Работодателите и синдикатите в 5 от 76-те икономически дейности вече са се договорили за повишаване на минималните осигурителни прагове догодина. Най-голям ръст ще има в туризма - между 15 и 20% за различните длъжности.

Праговете, които играят ролята на минимални заплати по браншове (но не могат да са по-ниски от 270 лв.), ще се повишат още в търговията (7%), производството на хартия (5.6%) и в пощенските и куриерските дейности (4.3%). Следващата седмица се очаква да станат ясни новите осигурителни прагове и за останалите сектори. Миналата година беше договорен среден ръст от 5.6%.

Министърът на труда Тотю Младенов настоява в икономическите дейности, в които работодателите и синдикатите не се споразумеят, административно да се наложи средният ръст за останалите отрасли. Според Българската стопанска камара (БСК) това не трябва да се случва, защото ще утежни ситуацията в браншовете, в които икономическата ситуация е най-тежка.

Безплатна спешна помощ за българи в ЕС - мисия невъзможна

в. „Дневник“

Европейските здравни карти, на които има право всеки здравноосигурен българин и които гарантират безплатна спешна помощ във всички държави от Европейския съюз, се издават много трудно и под условие. Според заповед на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) карта се дава само на хора, които могат да докажат, че ще отсъстват от България повече от два месеца.

Останалите получават хартиено удостоверение от районните здравни каси. Който не иска да пътува с хвърчащ лист, може да плати за застраховка, но така се нарушава принципът, че всеки българин има право на безплатна спешна помощ навсякъде в Европа.

Вече се появиха и първите проблеми с удостоверенията - българи в Португалия са били принудени да платят за спешна помощ, защото местните болници не признават странния документ, който на всичкото отгоре е написан само на български.

НОИ ощетява гражданите с 98 млн. лв. заради тавана на пенсиите

в. „Сега“

С тавана на пенсиите от 700 лв. държавата на практика ограбва близо 45 400 пенсионери с над 98 млн. лв. на година. Според статистическия годишник на НОИ за 2010 г. толкова са пенсионерите, които имат право на по-високи пенсии, но не могат да вземат повече от 35% от максималния осигурителен доход за годината, който от 2009 г. е 2000 лв. Те губят месечно от 50 до над 850 лв. от ограничението.

Най-много - близо 11 700 души, биха вземали с до 50 лв. повече, ако няма таван. 8600 получават със 100 лв. по-малко. Два пъти повече губят от 150 лв. до 300 лв., а по над 850 лв. на месец оставят в държавната хазна 687 души.

Държавата иска да конфискува 2.4 млн. лв. от ексшефа на "Топлофикация"

в. „Сега“

Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност (КУИППД) е завела дело срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров и претендира за конфискация на стойност 2 414 902 лв. Информацията от електронното деловодство на Софийския градски съд бе потвърдена пред "Сега" от комисията. От 21 юли няма движение по делото.

Срещу бившия топлофикационен шеф все още има само 4 висящи дела на различна съдебна фаза, но не и влязла в сила присъда, което е условие да стартира процедурата за отнемане на имущество. КУИППД обаче го е погнала заради майка му Цеца Димитрова, която бе подсъдима заедно с него по делото за пране на пари и укриване на данъци. Жената почина в началото на годината и наказателният процес срещу нея бе прекратен. Това обаче не пречи на комисията да търси конфискация от наследниците й.

САЩ: Натискът на Борисов за еврозоната е заради резерва

в. „Сега“

"Членство на България в еврозоната не е въпрос само на политическо признание. Всичко е заради парите. Борисов иска финансово ограниченото му правителство да отвори за ползване почти 4 млрд. евро, които се държат за гарантиране на стабилността на лева според изискванията на валутния борд. Това може да стане само след въвеждане на еврото". Това гласи поредната разпространена от Wikileaks дипломатическа грама по адрес на България. Документът е писан след среща на премиера Бойко Борисов със специалния пратеник по въпросите на енергетиката Ричард Морнингстар през декември 2009 г. и е подписан от зам.-посланика Сюзън Стътън.

Още през 2009-а г. премиерът обяви и пред медиите, че въвеждането на еврото ще освободи огромен паричен ресурс, който сега е в резерв на борда. Възможността за ползването на резерва след присъединяване в чакалнята на еврозоната изтъкна и финансовият министър Симеон Дянков. "Този фискален резерв, който сега го пазим, веднага ще може да се използва за проекти в инфраструктурата, за социални проекти и т.н.", обяви той.

До края 2011 г. данъци и глоби ще се плащат без банкови такси

в. „Сега“

До края на годината граждани и фирми ще могат да си плащат данъците, без да дават пари кеш и за банкови преводи, обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов пред ТВ7. По думите му институциите вече са започнали да слагат в сградите си ПОС устройства за плащане с карти. Въвеждането на устройствата ще започне първо от Столичната община. "На финала сме. Водим последни преговори с банките за разходите, които ще имат. Държавата ще поеме разноските на финансовите институции и по този начин всеки ще може да си плаща задълженията, без да дава и допълнително 3-5 лв. за банков превод", обясни Горанов. Той уточни още, че остава да бъдат сключени договори между Министерството на финансите и търговските банки. Транзакциите ще се правят по преференциални условия, които и сега са в сила за бюджетните ведомства.

Министерството на икономиката е срещу налагане на храни на децата по стандарти  

в. "Сега"

Икономическото министерство настоява в наредбата на министерството на земеделието, с която то иска да наложи в детските заведения и училищата да се доставят само скъпи храни по утвърдени от него стандарти, да се направят съществени промени, за да могат всички производители с отговарящи на родното и европейското законодателство стоки да участват на този пазар.

Експертите на икономическия министър Трайчо Трайков припомнят, че съгласно Закона за националната стандартизация стандартите са доброволни, а не задължителни. Те не виждат причина защо ситуацията трябва да се променя за храната в детските градини и училищата. Затова предлагат там, където от земеделието са сложили изискване да се доставят храни само по даден стандарт, да се добави "или по технологична документация", т.е. отговарящи на законовите норми за безопасност и качество.

Това на практика е елегантен начин и икономическото министерство да покаже на земеделието, че с наредбата се нарушават правилата за лоялна конкуренция.

Пестим 4 бона с мебели от Румъния

в. „Стандарт“

Близо 4000 лв. пестим, ако пазаруваме мебели от Румъния, вместо у нас. Това показва справка в каталозите на шведската верига ИКЕА. Още преди да отвори, мебелният магазин шамароса феновете на марката със солени цени. Сравнение между каталозите на компанията за България, Франция, Румъния и Англия показва, че голяма част от стоките у нас са в пъти по-скъпи от страните, с които членуваме в Евросъюза. Парадоксално, но кухня в нашия каталог струва 6295 лв. Същото предложение в Румъния например е на цена 4969 леи, което прави малко над 1100 евро. Гардероб в българския каталог струва 600 лева. Същият излиза 325 лева в Италия, 353 лева във Великобритания, 367 лева в Румъния, 388 лева във Франция и 556 лева в Гърция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
fallback