fallback

Преглед на печата за 10 септември

08:45 | 10.09.11 г.

Пътуването с влак поскъпва с 5% в. Сега

БДЖ закри летния сезон и още от следващата седмица компанията повишава с 5% цените на билетите за бързите си влакове. Дружеството обаче е решило повишението да стане поетапно, като по-високи цени за пътническите влакове ще има едва в края на този месец или през октомври.

"Поскъпването ще стане факт следващата седмица за бързите и международните влакове. Вече е готов пълният набор документи, необходими за промяната в цените", заяви директорът на БДЖ Йордан Недев. Той съобщи още, че по-високи такси ще има и за тарифите за запазване на място в кушет и спален вагон.

"Повишението не е голямо на фона на новите по-високи цени на автобусните билети", смята пък председателят на съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров. По думите му обаче поскъпването няма да подобри качеството на услугата.

По данни на компанията българите правят 30 млн. пътувания с влак на година или по 2.5 млн. на месец. От БДЖ се заричат също така от октомври да може да се продават билети и през интернет.

Заплатите на българските учители са най-ниските в Европейския съюз в. Сега

Българските учители получават най-ниските заплати в рамките на Европейския съюз, показват данните за 2010 г. на образователната мрежа Eurydice (създадена през 1980 г. от Европейската комисия), която събира и публикува данни за заплатите на учителите и директорите на училища от 1995 г. Освен това от представените данни се вижда, че учителите у нас не получават бонуси за работа в отдалечени региони или че преподават на деца със специални образователни потребности, каквато практика има в други европейски държави. В данните обаче не са включени премиите от т.нар. диференцирано заплащане, което преподавателите с добра оценка на колектива получават.

Минималната годишна заплата на учителите в България е 5400 лв. (2761 евро), а средната е 8353 лв. (4271 евро). Минималната нормативно определена основна заплата на директорите е 7080 лв. годишно (3620 евро) и не зависи от големината на училището. Таванът на заплатите обаче е различен.

В Румъния средното възнаграждение там е 5063 евро на година за детската градина и началното училище, а 5508 евро годишно е средното възнаграждение за преподавателите в основното училище и гимназията. Интересна система на заплащане има в Гърция, където средната заплата е 22 818 евро на година. Основното възнаграждение тръгва от 11 820 и достига до 19 992 евро. В тази сума обаче не влизат добавките, които учителите получават за Коледа, Великден и лятната ваканция в размер на 1000 евро, както и множество други добавки. Средната заплата на директорите започва от 23 493 евро на година за началното училище и стига до 25 844 евро годишно за администраторите на гимназиите.

Очаквано най-високи са възнагражденията на учителите в държави като Люксембург, Лихтенщайн и Финландия. В Люксембург средното възнаграждение на педагозите е между 88 315 и 101 471 евро на година, тоест средно на месец учителите получават между 7 359 и 8 455 евро. В Лихтенщайн минималното възнаграждение за учителите от гимназията е 65 961 евро, а максималната основна заплата е 107 053 евро на година. Във Финландия учителите в детската градина получават средно по 29 663 евро, а колегите им от началното училище - 40 088 евро на година. Най-висока - 49 875 евро, е годишната заплата на преподавателите на гимназистите.

"Арсенал" показва нов гранатомет в Лондон в. Стандарт

Нов модерен гранатомет ще покаже казанлъшката оръжейна "Арсенал" на световното изложение на специална продукция DSEI, което се открива в понеделник в Лондон.

Оръжието е уникално със своята модификация - то е натовски калибър, с 6 цеви, револверен тип, поясниха спецове от бранша. Негови създатели са двама дългогодишни конструктори оръжейници от "Арсенал" - Симеон Загоров и Георги Гевгалов.

Още 30-ина изделия от най-новата си производствена листа ще покаже в английската столица казанлъшката оръжейна - пълната гама димни гранати за подцевен гранатомет, лека и зенитна картечница, последните модели на автомат "Арсенал", бойни пистолети и др. Казанлъшките оръжейници ще търсят нови клиенти и пазари в жестоката конкуренция на близо 1300 компании от 98 страни, който ще участват в лондонското изложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 19.08.22 г.
fallback