fallback

Преглед на печата за 9 септември

08:00 | 09.09.11 г. 1

Износът на мебели не може да компенсира срива на вътрешния пазар

в. Дневник

След две тежки години за мебелната промишленост, породени от икономическата криза, в сектора се появяват първите сигнали за леко подобрение. По-голямо раздвижване обаче се очаква най-рано догодина. Това става ясно от актуалните данни на националния мебелен клъстър, представени днес.

През първите шест месеца на годината има ръст на износа, но все още продажбите в страната спадат, заради което целият сектор продължава да е на минус. Появяването на вериги като ИКЕА в България пък ще преструктурира пазара и ще накара фирмите да мислят "стратегически", смятат от организацията.

И законът за отпадъците ще отлежава до изборите

в. Сега

ГЕРБ продължава практиката с отлагане на спорните закони за след изборите и вчера сложи във фризара изцяло новия закон за отпадъците, предложен от МС. Той предвижда физически лица повече да не могат да вземат пари за предадени вторични суровини. "На всички ни е ясно, че този закон няма да бъде приет до вота заради една малцинствена група, която си изкарва прехраната с предаване на отпадъци от черни и цветни метали - това е циганското население", обяви по време на обсъждане в парламентарната екокомисия Илия Келешев от браншовата камара по машиностроене. Стопанската камара и Българската асоциация по рециклиране (БАР) предложиха проектът на МС да бъде оттеглен и пренаписан, за да не удря бизнеса и да монополизира цели сектори. В същото време Борислав Малинов от БАР напомни, че страната ни е безнадеждно закъсняла да въведе евродирективата за отпадъците.

Агроминистърът започна нова акция - за спасяване на пчелите

в. Сега

Земеделският министър Мирослав Найденов и банкерът Цветелина Бориславова подеха обща акция по спасяване на пчелите в България. Агроминистърът се зарече още в понеделник ведомството му да вземе спешни мерки по справяне с проблема с високата смъртност сред пчелите. Той обеща да свика на съвещание всички отговорни служби. Бившата приятелка на премиера Бойко Борисов Цветелина Бориславова посочи, че фондацията й "Кредо Бонум" е направила изследване и е установила, че 65% от пчелите в България умират заради растения, третирани с пестициди. "Най-големият бич за оцеляването на пчелите в България е неконтролираното третиране с пестициди", веднага подчерта и министър Найденов.

Строители си търсят 160 млн. от енергото

в. Стандарт

Строителният бранш си търси над 160 млн. лв. от ЧЕЗ за направени инвестиции в трафопостове и станции за изградените от тях обекти. В момент на криза не можем да си позволим да кредитираме електроразпределително дружество с годишен оборот над 1,1 млрд. лв., обясниха от Българската строителна камара. Според графика за разплащане на дружеството обаче парите, вложени в техни обекти, трябва да се дадат до 2020 г. на компаниите. Не можем да разплатим всички обекти, защото инвестициите ни са свързани с цената на електроенергията, коментираха от ЧЕЗ.

Авансово разплащане на ДДС срещу фактура, също може да спре фалитите на строителите, обясни Васил Вутов от камарата. В момента за всяка извършена и фактурирана дейност фирмите чинно си плащат данък, а средствата от Европа или държавата идват след месеци, обясни той.

Най-често уволняват мъже над 45

в. Стандарт

Средният безработен е мъж над 45 години. Това личи от последния икономически анализ на Райфайзенбанк за България. Според аналитиците на трезора безработицата през последните месеци удря по-силно мъжете. Съпрузите останали без работа са почти двойно повече от жените без препитание - 92 000 срещу 46 000 души. Най-засегнати от безработицата са господата на възраст между 45 и 54 години. Почти половината от мъжете, останали без препитание през последните 3 месеца, са именно родените между 1957 г. и 1966 г. В същото време 13 000 повече младежи /на възраст 15-24 г./ са започнали работа. Най-вероятно обаче това се дължи на сезонната заетост по морето, твърдят експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
fallback