fallback

Пристанището във Варна е обработило с 10% повече товари от началото на годината

Рекордни количества са отчетени през месец август, сочат данните на министерството на транспорта

14:15 | 07.09.11 г.

Десет на сто повече товари са преминали през кейовете на варненското пристанище за осемте месеца от началото на годината, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Общо са обработени 5,5 млн. тона товари.

До края на годината от „Пристанище Варна” ЕАД очакват да бъдат обработени над 8 млн. тона товари.

Само през месец август във Варна са приети и обработени рекордните 1,014 млн. тона товари. Основен дял в това количество заемат зърнените храни и товарите на девненските химически заводи, уточняват от транспортното министерство.

Статистиката отчита ръст от 8% и при другия структуроопределящ товар за пристанище Варна - контейнерите. До момента са претоварени 82 хил. контейнера.

От министерството уточняват, че във връзка с началото на зърнената кампания и осигуряването на повече складове от месец юни започна обработката на зърно и в пристанище Варна-Запад. На 31 август през пристанище Варна-Изток са преминали 3 хил. товарни автомобили и са натоварени 30 хил. тона зърно (пшеница, царевица, рапица и ечемик), показват още данните.

Започнал е и първият етап от модернизирането на складовото стопанство на Варна-Запад, като е направен ремонт на магазия 6 и е реконструирана настилката на 15-то кейово място. За догодина се предвижда ремонт и обновяване на още един склад.

В ход е изграждането на компютърната система за електронна обработка на всички стоки, които не са в контейнери. Очаква се тя да бъде напълно завършена през март 2012 г., с което пристанището ще може да обработва документи електронно, както и да следи дистанционно всички видове товари.

„Пристанище Варна” ЕАД изпълнява и програма за обновяване на машинния парк, допълват от министерството на транспорта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 10.09.22 г.
fallback