fallback

Преглед на печата за 7 септември

07:22 | 07.09.11 г.

40% от потребителите ползват повече от една банка в. Дневник

Три четвърти от българските потребители използват най-малко един банков продукт – в повечето случаи това е дебитна карта, показва проучването на "Синовейт" за банковия пазар у нас. Една четвърт имат потребителски кредит и една пета – кредитни карти. Повечето хора (60%) са клиенти на една банка, но има и значителен дял, които ползват две и повече.

Водещата марка на банковия пазар е Банка ДСК (според разпознаваемост и използване), следвана от ОББ на второ място и от Уникредит Булбанк, Пощенска банка, Райфайзенбанк и ПИБ. Българският потребител разпознава средно 14 банки.

Така усилията на повечето институции ще са за изграждане на взаимоотношения на базата на много висока разпознаваемост, коментира проучването.

Русия предлага свободна конкуренция за чартърите до България в. Дневник

Руското министерство на транспорта е изпратило писмо до Министерството на транспорта, в което предлага да бъдат отменени част от ограниченията за допускане на авиокомпании за извършване на чартърни полети до България. Това съобщи информационно издание "Лента. ру", позовавайки се на държавнoто ведомство.

Промяната засяга по-конкретно изискването всеки превозвач, който иска да извършва полети до страната, да ги съгласува с официално избрания за конкретната страна. Това ограничение, въведено през 2008 г., частично беше отменено още през пролетта. Писмото има ролята на уведомление за намеренията и не изисква санкция от българска страна, коментират руските медии.

Гърците стават българи в. Стандарт

Гърците лека-полека стават българи заради кризата в родината си. След като прехвърлиха у нас бизнеса и парите си, новата мода е покупката на кола от България. Автомобилът излиза с 10-15% по-евтино. "Застраховките и данъците у вас също са на по-ниски цени. Така на година спестявам до 30-40 на сто от сумата, която трябва да дам в Гърция", заяви Янис Козас, който държи конна база в благоевградското село Дъбрава. Той уточни, че подобни сделки са изгодни само за хора, които работят у нас, защото в Гърция ще ги одрусат със солени глоби, ако карат с БГ номера.

България става убежище за гръцкия бизнес заради ниските данъци и евтините имоти и коли, коментира и агенция "Блумбърг". У нас има 2000 компании от Елада, 40% от които са регистрирани от началото на годината, сочат данните на агенцията по приходите.

Банки държат погрешка клиенти в черен списък в. Сега

Заради нехайство на търговските банки техни клиенти с безупречно кредитно досие се водят длъжници, и то в продължение на години. Проверка на "Сега" установи сериозни дефекти и пропуски в Централния кредитен регистър (ЦКР). Информацията за заемите на гражданите и фирмите, която търговските банки са длъжни да изпращат в БНБ всеки месец, не е напълно актуална и прецизна. Клиенти се сблъскват с това, след като им е отказан нов заем, защото погрешка са попаднали в "черния списък".

Кредитният регистър помага на финансовите институции да проверяват дали кандидатите за заеми имат задължения към други банки и дали плащат навреме вноските си. Ако някой влезе в регистъра като "некоректен", шансовете му да получи нов кредит клонят към нулата.

Екофондът към МОСВ помага на отбрани общини в. Сега

Екофондът към МОСВ продължава да работи без ясни принципи и да подкрепя само определени общини. Това може да се види и от публикувания протокол от последното заседание на Управителния съвет от края на август. На заседанието са присъствали екоминистърът Нона Караджова, заместничката й Евдокия Манева, шефката на фонда Галина Симеонова, началникът на изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова и единственият външен представител - на КРИБ, е Юлиана Янкова. Общините и финансовото министерство не са имали свой човек.

От протокола става ясно, че община Мадан ще получи изцяло парите от ПУДООС за разширение на депото за твърди битови отпадъци, след като ръководството на фонда е решило да отпусне безвъзмездна помощ в размер до 5 630 764 лв. Те ще бъдат разпределени под формата на етапно финансиране с подписване на минимум два последователни договора. В момента общината се управлява от кмет на БСП, но ГЕРБ даде сериозни заявки, че ще се бори за успех на предстоящия местен вот с кандидата си Расим Кехайов. Депото обслужва и общините Златоград и Неделино. Любопитното е, че според обява за обществена поръчка в "Държавен вестник" от 7 март е записано, че прогнозната стойност на поръчката е до 5.5 млн. лв., а финансовият ресурс ще бъде осигурен от ПУДООС.

София намалява заплатите в губещите си дружества в. Сега

Заплатите на управите на столичните общински фирми ще се режат, ако работят на загуба, и ще растат при положителни финансови резултати. Това предвиждат промените в наредбата, които най-вероятно ще бъдат приети в мандата на този общински съвет. Целта на поправките е да се въведе икономическа логика при определяне на възнагражденията на управителните съвети на общинските дружества, някои от които досега си раздаваха по-високи и от премиерската заплата, въпреки че са на загуба, а дълговете им растат.

Както "Сега" разкри, в губещи столични фирми с огромни дългове заплатите стигат почти до 4000 лв. В разрез с нормалната логика пък отличниците в общинската икономика за последната година се разписват срещу орязани суми.

Провалени партии дават 4 пъти повече пари за болни деца в. Сега

Депозити на провалили се на парламентарни избори партии, които не са успели да получат поне 1% от гласовете, и глобите от лоши родители са основните постъпления в дарителската сметка на фонда за лечение на деца. Това се разбира от данните, изнесени от здравния министър Стефан Константинов. В сайта на фонда има регистър, в който са вкарани 576 заявления и може да се види на какъв етап е разглеждането им.

Така например през 2009 г., когато бяха последните избори за НС, приходите на фонда от дарения са били над 1 млн. лв., от които 815 000 лв. са от партии. От глобите на немарливи родители пък са влезли 19 400 лв. Тогава държавната субсидия е била също малко над 1 млн. лв. Финансираните лечения обаче са излезли над 3.2 млн. лв.

Премиерът призна, че човек на НДСВ дирижира сделката за "Булгартабак" в. Сега

Мъглата около "Булгартабак" започна да се разсейва, след като премиерът Бойко Борисов призна пред Нова тв, че бившият финансов министър в кабинета "Сакскобургготски" Милен Велчев е консултирал купувача по сделката. Официално тютюневият холдинг бе продаден на "БТ инвест", зад която стои руската банка Внешторгбанк. Финансовата институция обаче е само посредник.

Борисов разказа, че Велчев му е предложил среща с купувача, но той отказал, за да не го заподозрат в личен интерес. "Много се пазя", отсече премиерът и определи приватизацията на холдинга като възможно най-добрата. На реплика, че купувачът е офшорна компания, той отвърна: "И "Кока-Кола" е офшорка."

Икономическият министър Трайчо Трайков също обяви през празниците, че съвсем скоро "ще знаем кой стои зад сделката за "Булгартабак".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
fallback