fallback

Преглед на печата за 3 септември

07:46 | 03.09.11 г.

Безработицата предизвика наплив към МВР

В. Сега

Безработицата в България очевидно е в огромни размери, след като десетки и стотици хора напират да работят в МВР на длъжности, за които заплатите са колкото средната за страната - около 600 лв, а дежурствата са много и тежки.

По правило най-голям е интересът към пътна и гранична полиция. Там обичайно с години няма свободни места, а когато се пуснат конкурси - напливът е огромен. Очевидно обаче липсата на работа за много мъже и жени в най-трудоспособна възраст ги кара вече да не подбират и да кандидатстват за всички свободни позиции.

Така от сайта на МВР се вижда, че в Ямбол 103-ма са кандидатствали за 10 места от категория Е - изпълнителски състав. Тази позиция е най-ниската в МВР и в нея се водят полицаите, пожарникарите, спасителите и сътрудниците. От тях веднага са били отрязани 22-ма, а 81 са продължили надпреварата.

Сметната палата ще проверява парите на независимите депутати

В. Сега

Парламентът възложи на Сметната палата да направи одит за отпускането, получаването и разходването на допълнителната субсидия от хазната на партиите, към които независимите депутати са декларирали принадлежност. Проверката трябва да приключи до 30 октомври. Решението бе прието единодушно със 132 гласа "за". То бе внесено от 57 парламентаристи от "Синята коалиция", "Атака", БСП, ДПС и РЗС, които вече нямат собствена ПГ. Проверката ще е за това доколко законосъобразно е определянето, отпускането и пренасочването на сумите към други партии.

София подари още 1 г. ниски наеми за кафенета по парковете

В. Сега

Кафенетата, будките и др. търговски обекти в централните столични паркове получиха щедър подарък от "Московска" 33 - още едно лято, в което да плащат ниски наеми.

Въпреки че още през октомври м. г. бяха одобрени схемите на преместваемите обекти в градините, решението за конкурси бе взето едва през май. Три месеца по-късно конкурсите приключват само в Южния парк и са започнали в още няколко. В парковете има и редица незаконни обекти с изтекли договори, но общината не предприе нищо. В края на май общинският съвет възложи на кмета до един месец да провери всички преместваеми обекти, за да бъдат премахнати онези, които са извън схемите. Частични резултати има само за Южния парк, където според справката, с която "Сега" разполага, има 7 търговски обекта със заповед за премахване от районното кметство. Два месеца след това те продължават да работят. Редица са и тези, които имат неплатени наеми. Фандъкова не успя да каже колко приходи получава кметството от наемите, защото те се събирали от районните кметства.

Столична община подгони топдлъжници

В. Сега

Столичната община усилено събира стари задължения. Сред топдлъжниците е хотел "Родина", който има да дава на общината общо 235 000 лв. за данъци. От тях изплатени са 70 хил. лв., съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Случаят е даден на частен съдебен изпълнител. Сред топдлъжниците към кметството продължават да са и веригата магазини "Европа". След като преди месец имаше опасност да продадат един от имотите си, от хипермаркета погасили половин милион.

Бум на екскурзии с отстъпки през нета

В. Стандарт

Бум на екскурзиите с отстъпки през сайтовете за колективно пазаруване отчитат туроператори. По празниците българите масово пазаруват ваучери с 30-50% по-ниски цени за ваканции както у нас, така и в чужбина. Така обаче те рискуват да попаднат в капан, подобно на депутатите, решили да пътуват до Малдивите. Сайтовете в интернет нямат право да продават екскурзии, без да са лицензирани като туроператори, предупреждават от бранша. Защото в този случай те не носят никаква отговорност за качеството на услугата, която предлагат, или в случай на инциденти, обясняват от двете туроператорски асоциации.

Болниците с дългове над 300 млн. лева

В. Новинар

Общинските и държавните болници са задлъжнели с 303,2 млн. лв., съобщи по време на парламентарния контрол здравният министър Стефан Константинов. Дълговете на лечебните заведения са натрупани за периода от януари до края на юни. Държавните болници са на минус с над 240 млн. лв., като просрочените дългове са над 53 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 26.08.22 г.
fallback