fallback

Одобриха продажбата на "Булгартабак"

Единствено представителят на БСП в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация е гласувал "против"

21:44 | 02.09.11 г. 6

Протест на служители и работници на холдинга срещу продажбата му. Снимка: БТА

Сделката за "Булгартабак" беше одобрена от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация , съобщи БНР. Председателят на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Юлияна Ненкова заяви, че представителят на БСП Руси Статков е гласувал "против".

Според нея цената, която ще плати купувачът, е изгодна за България. “Цената е изгодна за България. Считам, че ако го продадем след две години няма да му вземем и половината от тази цена”, коментира Ненкова.

“Сега предстои плащане на цената. След което ще има запориране от страна на българската държава на имуществото на "Булгартабак" , за да може да гарантираме изпълнението на договора”, поясни още тя.

Ненкова беше категорична, че ще се запази средносписъчния състав на работниците в предприятието. “Има една правна възможност купувачът, в рамките на 12 месеца и в рамките на 10 години да може да затваря поетапно и при определени условия, но без да прекратява производствената и търговската дейност. Това е единствената променена клауза. Останаха всички неустойки така както са предложени от българската страна”, обясни Юлияна Ненкова.

“Социалните условия са защитени. Запазва се средносписъчния състав на работниците за срок от три години, запазва се фонд "Работна заплата" и се задължава продавачът да запазва всички работници в рамките на три годни без съкращения и без уволнения, освен при пенсиониране и по молба на работника. Това е искане на руската страна”, уточни още тя.

Днес се проведе протест на служители и работници на холдинга срещу неговата продажба, на който беше поискана оставката на директора на агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
fallback