fallback

Преглед на печата за 2 септември

07:29 | 02.09.11 г.

Сметките за парно ще се преизчисляват до 5 октомври

В. Дневник

Топлинната енергия за подгряване на вода и парно ще се преизчислява и разпределя до 5 октомври, съобщиха пред "Дневник" от "Топлофикация - София". Според наредбата за топлоснабдяването дотогава клиентите на дружеството, които не са осигурили достъп на топлинните счетоводители, могат да го направят. "Колкото повече хора са пуснали служителите ни, толкова по-реални са сметките", коментира изпълнителният директор на топлинния счетоводител "Сименс Елвеко" Огнян Димитров.

По думите му, когато неотчетените апартаменти са два-три за сграда, при проверката им това би довело до увеличаване на сметките на техните съседи с до 4-5 лева. При осем апартамента обаче може да се стигне до разлики от 100 лева. "Информираме упълномощения представител на блока за новото преразпределение на сметките и той трябва да предупреди останалите живеещи за променените, преди да получат сметки от "Топлофикация - София", каза Боряна Колева, изп. директор на компанията за топлинно счетоводство "Нелбо".

Нов опит за концесия на пристанище Лом

В. Дневник

Министерството на транспорта ще се опита за пореден път да намери концесионер на пристанището в Лом. Ще се търсят и частни инвеститори за терминалите в Никопол и Тутракан, който са част от пристанище Русе. От министерството обявиха поръчки за избор на фирми, които да направят концесионните анализи на трите терминала.

Това ще е третият опит за концесиониране на пристанището в Лом, което е второто по големина българско дунавско пристанище след порта в Русе. Предишната процедура се провали заради липса на кандидати. Първият търг пропадна след обжалвания в съда. Тогава основните кандидати бяха фирми, свързани с бизнесмените Васил Божков и Христо Ковачки.

Златото свърши

В. Стандарт

Златните кюлчета свършиха. Само за месец българите изкупиха резервите на банките и борсите. "Останали са само малките кюлчета от 1 до 10 г. Оборотът от злато през август е с шест пъти по-висок, а приходите скочиха седем пъти в сравнение с миналата година", каза шефката на дирекция "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка Валентина Григорова. "Останаха ни само монети, кюлчетата вече свършиха", обясни и шефът на "Тавекс" Благовест Белев.

Самолетът поскъпва заради нови такси

В. Стандарт

Самолетните билети ще поскъпнат заради нови летищни такси от догодина. Във връзка с националния шенгенски план се въвежда отделна такса "сигурност", решиха депутатите на първо четене на Закона за гражданското въздухоплаване. Таксата "светотехника", която досега събира Ръководство "Въздушно движение" от авиокомпаниите, също вече става летищна такса. А размерът на всички летищни такси ще се определя от родния аеропорт.

Военният министър предизборно обеща бонуси в армията

В. Сега

Министър Аню Ангелов съобщи, че подготвя бонуси за военните и цивилните служители на МО.

"Сигурен съм, че при отчета на деветмесечието ще има възможност на базата на икономии във фонд "Работна заплата" за стимулиране на военни и цивилни. В края на септември ще стане ясна методиката", заяви Ангелов, цитиран от mediapool.bg. Така преди изборите бонуси ще получат 30 000 души.

Ангелов лансира обещанието, след като за първи път призна, че е поизоставил социалната политика в армията. За това той бе остро критикуван от върховния главнокомандващ Георги Първанов.

Общинските финанси може да не издържат новата минимална заплата

В. Сега

Новата минимална заплата, която от 1 септември с решение на правителството скочи от 240 на 270 лв., ще натовари с допълнителни харчове и без това опразнените общински бюджети. Причината е, че финансовият министър Симеон Дянков отказа да им отпусне допълнителни субсидии за делегираните бюджети в училищата и за издръжка на детските градини, въпреки че според справката на ведомството му най-много хора на минимална заплата работят точно в социалната сфера и в образованието, където срещу толкова се разписва почти целият непедагогически персонал. Точни данни обаче така и не бяха дадени, тъй като се оказа, че няма регистър, от който да се вземе броят на хората с минимални възнаграждения. Според социалното министерство той е около 112 000, от които 95 000 в частния сектор.

НС се отказа от национализацията на царските имоти

В. Сега

Парламентарната правна комисия отхвърли вчера законопроекта на "Атака" за царските имоти. В него се предвиждаше да се обявят за нищожни актовете, с които са реституирани имотите на Симеон Сакскобургготски. Според вносителите единственият начин, по който въпросът може да бъде решен, е законодателен акт на парламента. "Когато нещата бъдат оставени на съдебната система, обикновено няма резултат", подкрепи проекта Павел Шопов. Колегата му Явор Нотев припомни, че има решение на парламента от 18 декември 2009 г., с което бе наложен мораториум върху ползването на тези имоти от новия им собственик до приемането на закон. Нотев обясни, че предложението на "Атака" е стъпка към изпълняването на ангажимента на парламента.

Отлага се поскъпването на билетите за влак

В. Сега

Поскъпването на билетите за влак засега се отлага. Цените на пътуването с БДЖ трябваше да се повишат средно с 5% от 1 септември. От компанията искаха увеличението да е от 1 юли, след това - от 1 август, а като мотив изтъкваха новите цени на горивата и инфлацията. Министерството на транспорта отложи датата, за да избегне пиковия пътникопоток през отпускарските месеци, а сега поскъпването се отлага за неопределен период от време. Причината е, че превозвачът не е представил пълния набор документи, необходими за промяната, и транспортното министерство е отложило поскъпването до допълването им. Предстои допълнително разглеждане на исканото увеличение.

Режат субсидии, ако депутатите отсъстват заради изборите

В. Новинар

Държавната субсидия на партиите да бъде спирана, ако повече от половината им депутати отсъстват от пленарните заседания. Тази идея беше лансирана от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Строгите санкции имат за цел да предотвратят празната зала в Народното събрание заради предизборната кампания, която ще стартира този месец.

Велчев заяви, че от две години се борел с "вятърни мелници". Изказването му е провокирано от факта, че кворумът в парламента се осигурява от депутатите на управляващата партия. Идеята е парламентарните групи да осигуряват присъствието на повече от половината депутати. В противен случай политически сили ще бъдат лишени от субсидии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 31.08.22 г.
fallback