fallback

До две години ще бъдат обновени пътищата Юндола-Разлог и Разлог-Садово

Даден е стартът на втория етап от изграждането на прохода Маказа, който ще бъде завършен през септември 2013 г.

17:46 | 01.09.11 г.

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев ще направят утре първа копка на ЛОТ 22 А, включващ цялостна реконструкция на пътищата Юндола-Якоруда-Разлог и Разлог-Гоце Делчев-Садово, съобщиха за БТА от правителствената пресслужба.

Общата стойност, включваща разходите за строителство, строителен и авторски надзор, надхвърля 31,8 млн. лв. без ДДС, като срокът за изпълнението е 24 месеца.

Финансирането на пътя от Юндола до Разлог се осигурява от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет, а на този от Разлог до Садово е изцяло с бюджетни средства.

Общата дължина на отсечките е близо 110 километра. Проектът предвижда усилване на съществуващата настилка чрез асфалтово пренастилане, осигуряване на ново и подобряване на съществуващото пътно отводняване, ремонтни работи и подмяна на хидроизолация на 20 съоръжения, реконструкция на електропроводи и проводници за ниско напрежение, предпазни огради, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка.

С изграждането на двете отсечки ще се осъществи бърза връзка към граничния контролно-пропусквателен пункт „Илинден" на границата с Гърция, отбелязват от МС.

Днес беше даден старт и на втория етап от строителството на трасето през прохода Маказа, който е част от трансевропейския коридор номер 9. Изграждането е съфинансирано от Кохезионния фонд на ЕС чрез оперативна програма "Транспорт".

Обектът е с дължина 34 километра и включва ремонт на 8-километрова отсечка магистрален тип от Кърджали до спирка Джебел и 26 километра ново строителство. Срокът за изпълнение е 25 месеца.

При първата копка на втория етап премиерът Бойко Борисов увери хората, че и „през втория мандат на правителството на ГЕРБ в Източните Родопи има да се случват още много неща". Един от приоритетните обекти засега е околовръстният път край Кърджали, който ще е важен елемент от трансграничния път от Хелзинки до гръцкия град Александруполис.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пък заяви, че за подобряване на инфраструктурата в област Кърджали по две оперативни програми се влагат общо 80 млн. лв. Той съобщи още, че на 15 октомври ще бъде отворен отново пътят от България и Гърция през прохода Маказа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
fallback