fallback

Преглед на печата за 1 септември

07:42 | 01.09.11 г.

Хазната харизва дивидента си от летище София на аеропорт Балчик в. Сега

Държавата започна наливането на пари в модернизацията на летище Балчик, но за да не бъде глобена от ЕС за непозволена помощ, парите ще се предоставят индиректно. Избраният подход е хазната да хариже 12 млн. лв., вместо да ги прибере като дивидент от печалбата на държавното летище София, която е за общо 15 млн. лв. От миналата седмица под шапката на софийското летище е и това в Балчик.

Дивидентът, който ще се преотстъпи, ще е около 12 млн. лв., пресметна и транспортният министър Ивайло Московски. За модернизацията на аеропорта край морето обаче са нужни 40 млн. лв., което означава, че още 28 млн. лв. ще се търсят с кредити. "Не са водени разговори с мен, не знам каква е концепцията за бъдещото летище, но финансирането няма как да дойде от собствени средства", коментира пред Mediapool изпълнителният директор на "Летище София" ЕАД Веселин Пейков.

"ЛУКойл" призна, че не е предвидила пари за измервателни уреди в. Сега

"ЛУКойл Нефтохим" неочаквано призна, че няма план за инвестиции за 2011 г. със заложени средства за поставяне на измервателни уреди. Това се случи по време на първото заседание по делото, заведено от компанията, след като агенция "Митници" й отне два лиценза за данъчен склад - за рафинерията и за нефтопристанището Росенец край Бургас.

Съдът поиска да се запознае с инвестиционната програма. "Не можем да я предоставим, защото такава за 2011 г. няма. Разходите за уредите ще влязат в нея през 2014 г. Министерството на транспорта не я е утвърдило", обясни адвокатът на фирмата Андрей Делчев, който е и шеф на Българската петролна и газова асоциация.

Земеделци очакват добра реколтата от слънчоглед в. Дневник

На прага на жътвата на слънчогледа през тази година фермерите очакват сходни с миналата година добиви въпреки засушаването в някои части на страната. По информация на земеделското министерство кампанията по прибирането на реколтата вече започва, като първите данни показват леко увеличение на средния добив от декар.

Фермерите са засели и повече площи с културата през тази година, макар увеличението да не е голямо. Според справка на земеделското министерство, актуална към 30 август, в момента са ожънати близо 252 хил. дка, или малко по-малко от 4% от нивите, засети със слънчоглед. Засега средният добив от тях е 223 килограма от декар, което е леко увеличение спрямо миналата година.

Производители на безалкохолни прогнозират поскъпване заради по-високи такси в. Дневник

Драстично увеличените такси за водоползване ще се отразят на себестойността на безалкохолните напитки. Това обяви в специално протестно писмо Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, чиито членове не са съгласни с размера на новата тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване.

Новата тарифа увеличава размера на разходите на компаниите 150 пъти до 0,75 лв. за куб. м. Според бранша обаче това ще доведе до редица негативни последици за бизнеса и потребителите.

АДИС отдава под наем дипломатическия клуб "Бояна" за първи път в. Дневник

Агенция дипломатически имоти в страната (АДИС) обяви търг за отдаването под наем на Дипломатическия клуб "Бояна". Той ще се състои на 12 септември, а началната цена за месечния наем на имота е 10 000 евро. Досега мястото се ползваше като елитен клуб, до който достъпът е възможен само със специална карта. Тя струва между 140 и 260 евро. на месец и в зависимост от давността и екстрите, които покрива. Най-скъпата годишна карта е 2600 евро. За първи път имотът се отдава по наем.

Началникът на отдел "Управление на собствеността" Иван Дойчевски обясни пред "Дневник", че някои от клиентите са предплатили членството си в клуба за половин година напред и това налага единственото условие към кандидатите да наемат имота – да не променят основната му дейност минимум за 6 месеца напред. Тотална промяна на мястото също би подлежала на дискусия с агенцията, но според Дойчевски такава е малко вероятно да се случи.

Търсят край Земен нов Клондайк в. Стандарт

Нов Клондайк вдигна на крак Граово. След невижданото опълчение към новата мина в Бърдото край Земен златотърсачи започват да дупчат и чукарите в района за пещерата на Али Баба. Министерски съвет даде право на тригодишно проучване върху 121,7 кв.м на границата между Земенска и Кюстендилска община за метални полезни изкопаеми. Сонди ще пусне в планината край браздата със Сърбия "Болкан Минералс Дивелъпмънт" ООД. Интерес е фактът, че фирмата е учредена през април миналата година с едва 100 лева уставен капитал. Съдружници са чехът Павел Ханзл, вкарал в дружеството лепта от 55 лева, и българинът Венелин Желев, чието участие е 45 лева. Според фирмата за 3 години ще бъдат инвестирани 824 500 лева. Търсачите на подземни съкровища ще обработват терена "Злогош", намиращ се между Земен, Кюстендил и Трекляно само на няколко километра от границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
fallback