fallback

Преглед на печата за 31 август

08:00 | 31.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки кризата и фалитите броят на фирмите се е увеличил в. Сега

Кризата не е сломила духа на българския предприемач. Поне това показват данните на НСИ за периода 2008-2010 г. Въпреки дълговете, фалитите и принудителната ликвидация заради липсата на клиенти и продажби броят на фирмите у нас не е спаднал драматично по време на рецесията, което е признак, че успоредно със загиналите се появяват много нови предприятия.

През миналата година близо 316 хиляди стопански единици са подали финансови отчети, което е съвсем малко под 2009 г., но е значително над 2008 г., когато в НСИ са се отчели 276 717. Отделен въпрос е какъв процент от новородените са реални фирми и какъв е делът на "еднодневките", създадени да източват ДДС и регистрирани на името на клошари и неграмотни. Статистиката не дава коментар на тези резултати.

Здравните фондове с 1.3 млн. лв. загуба за 2010 г. в. Сега

Частните здравни фондове са на загуба от общо 1.3 млн. лв. за 2010 г., сочат данните на Националния статистически институт за дейността на доброволното здравно осигуряване. За сравнение, през 2009 г. дружествата са отчели печалба от 281 000 лв. В предходната 2008 г. обаче загубите са били на стойност цели 7 млн. лв. Общо 20 лицензирани дружества са представили годишен отчет за дейността си през 2010 г. в статистическия институт. Това значи, че броят им се запазва постоянен от 2008 година насам. Причините за отчетените загуби са няколко - дружествата си правят дъмпинг, а лечебните заведения, с които те работят, им налагат прекалено високи цени, обясняват експерти. Освен това клиентите на частните фондове все по-често избягват услугите на обществената здравна каса и търсят медицинска помощ, поета от допълнителното осигуряване. Държавата на нож със зърнопроизводителите в. Новинар

При невиждани мерки за сигурност беше открито международното специализирано изложение "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич. За първи път на традиционния панаир официалните гости, сред които зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, и посетителите бяха разделени от редица охранители. Засилените мерки бяха провокирани от заявеното час преди откриването на изложението намерение на зърнопроизводители от цялата страна да протестират. След като стана ясно, че община Добрич не е разрешила подобни акции, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов призова около 300-те производители, събрали се на площада, да се придвижат към спортния комплекс „Простор”, където беше открито изложението. Пред зам.-министъра производителите заявиха, че те са в града не за да правят размирици или да уронват доброто име на изложението, а по цивилизован начин да изразят исканията си. Столичани масово не разчитат фактурите си за парно в. Новинар 56,84 на сто от софиянци не разбират написаното във фактурите за топлинна енергия. Това е и причината 30 на сто от абонатите да не одобряват дейността на топлинните счетоводители. Това показват данните от проучване, проведено в София, през юли 2011 г. Анкетата е проведена от фирма за топлинно счетоводство "Нелбо". Допитването е проведено в четири столични района – Център, "Младост", "Люлин" и "Овча купел". Анкетирани са 475 души, предимно на възраст над 50 години.

Брюксел ни налага стандарт за шоколада в. Стандарт Стандарт за шоколада ще бъде въведен до няколко месеца в Европейския съюз. Занапред "шоколад" ще се нарича само продукт, изработен от естествени суровини. За всички останали изделия ще трябва да се измислят нови наименования, съобщи ТВ7. Новият стандарт ще бъде задължителен за всички производители в Европейския съюз, включително и у нас. Той трябва да гарантира качеството на шоколадовите продукти. Плажовете носят 10 млн. лева приходи в. Стандарт

Над 9,5 млн. лева са приходите от концесии на плажове през 2010 г. Това показва годишният доклад на комисиите за контрол по предоставените концесии, които ще бъде гласуван на утрешното заседание на правителството. Постъпленията през 2010-та са с 1,2 млн. лв. повече в сравнение с 2009-та, въпреки че тогава са действали повече концесии. Преди две години договорите за стопанисване на плажове са били 71, а миналата година - 67.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 05.09.22 г.
fallback