fallback

Минималната работна заплата от днес е 270 лв.

До месец се очакват законови промени, които да намалят държавните такси, обвързани с минималната заплата

09:36 | 01.09.11 г. 4

От днес минималната работна заплата се повишава от 240 на 270 лева. Увеличават се и т. нар. вдовишки добавки до 26,5% от пенсията на починалия съпруг(а).

Необходимите законови промени за увеличенията бяха приети от Народното събрание преди лятната ваканция на депутатите.

Очаква се до края на октомври т. г. да бъдат подготвени изменения в текстовете на няколко закона, с които да се намали броят на обвързаните с минималната работна заплата такси.

Полемиката за увеличаването на минималното възнаграждение в страната се поведе още от края на миналата година. Стигна се и до спор между министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и финансовия министър Симеон Дянков. Първият настояваше за увеличението на минималната заплата от 1 юли т. г., а вторият беше категоричен, че бюджетът не разполага с достатъчно средства за това.

В крайна сметка властта се отказа от плановете си за замразяването на доходите до края на 2011 г. с мотива, че се е увеличила производителността на труда. При 270 лв. заплата, след като бъдат начислени удръжките за данъци, здравни и социални осигуровки, работещите вече ще получават 211 лева, каквато е официалната линия на бедността, приета от Министерския съвет. Известно е, че нейните стойности стоят непроменени на това ниво от 2010 г. Досега хората с минимални заплати получаваха чисто 188 лв.

Работодатели и синдикати за минималната заплата

От работодателските организации само Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепи едноличното решение на правителството да увеличи минималната работна заплата, след като социалните партньори така и не стигнаха до окончателно споразумение на проведените няколко заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Останалите национално представени работодателски организации настояваха увеличението на минималното възнаграждение да стане съобразно възможностите на бюджета от началото на 2012 г.

Синдикатите пък бяха за увеличение на минималната заплата още от началото на второто полугодие, като искаха размерът й да достигне 290 лева. Те продължават да настояват минималното възнаграждение да стане 290 лева от 1 януари догодина. Аргументът за увеличението е прагът на бедността, който, ако се изчисли коректно, би бил 230 лева, обясни Пламен Димитров от КНСБ.

Димитров настоява, че правителството трябва да промени подоходната си политика по отношение на минималните заплати и възнагражденията в бюджетния сектор. От синдикалната организация искат още минималната заплата да бъде необлагаема.

Социалните плащания

Неизяснен все още остава въпросът как ще растат социалните и други плащания, които са обвързани с минималната работна заплата. Засега е ясно, че обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст остава 240 лева, тъй като няма достатъчно средства в бюджета то да бъде увеличено.

Предстои дискусията за „отвързването“ от минималната заплата на размера за таксата за преглед при личния лекар.

Свързани с минималната заплата са още помощите за майките студентки, възнагражденията на работещите по програми за насърчаване на заетостта, възнагражденията на безработните съпруги на военни, обезщетенията на съпругите на военнослужещи, които са напуснали работа, за да последват съпрузите си в друго населено място, обезщетението за дете с трайни увреждания, стипендиите за даровити деца и други.

Според финансовия министър Симеон Дянков общо 54 плащания са обвързани с размера на минималната заплата. Сред тях е и субсидията за партиите, за чието изчисляване също се дискутира да бъде „отвързано“ от минималното възнаграждение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
fallback