fallback

Семерджиев: Поскъпването на газа от октомври няма да е с двуцифрено число

Ще се направи опит цената на парното да не се повишава, коментира председателят на ДКЕВР

12:28 | 30.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Цената на природния газ от 1 октомври ще се увеличи, но не с двуцифрено число, прогнозира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Преди две седмици “Булгаргаз” ЕАД прогнозира цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2011 г. от 668,57 лв./1000 куб. м без ДДС, която е с почти 20%  (със 111,35 лв./1000 куб. м) по-висока от сегашната. Официалното си предложение за цената на газа от октомври "Булгаргаз" ще внесе в ДКЕВР в началото на септември.  

„Не сме получили окончателните данни на "Булгаргаз", но нашите очаквания са, че предвиденото увеличение на цената на газа с близо 20 на сто няма как да се случи“, каза днес Семерджиев.

Той се аргументира с факта, че „могат да се намерят достатъчно резерви в ценообразуващите елементи". И допълни, че "с механизмите, предвидени от самата наредба за определяне на цените, могат да се отложат някои приходи на "Булгаргаз", така че да няма резки промени в цената на природния газ".

Семерджиев отбеляза същевременно, че поскъпване на синьото гориво ще има. Той припомни, че при ценообразуването се вземат предвид котировките на нефта на средиземноморските пазари за девет месеца назад, а този период обхваща и така наречената "либийска криза".

Продължава да важи правилото, че ако увеличението на цената на газа е с повече от пет процента, то може бъде повишена и цената на парното, коментира още председателят на ДКЕВР. По думите му, ще се използват възможностите на топлофикационните дружества в страната цената на парното да не бъде покачена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 03.09.22 г.
fallback