fallback

Регламентират глобите за работниците без трудов договор до края на годината

Договор за половин работен ден автоматично ще става договор на пълен работен ден, ако се установи, че работници и служители работят повече от 4 часа

09:52 | 30.08.11 г. 1

Тотю Младенов. Снимка: БТА

До края на годината глобите за работниците и служителите, които работят без трудови договори, вероятно ще бъдат заложени в Кодекса на труда (КТ). Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Идеята и работниците, освен работодателите, да бъдат санкционирани при липсата на трудов договор беше обявена в края на юли по предложение на Главната инспекция по труда (ГИТ). „Работникът също носи отговорност, защото става съучастник, и ако искаме да се борим със сивата икономика, трябва да спазваме законите и правилата“, заяви преди повече от месец министър Младенов.

Днес в ефира на националната медия той допълни, че целта на инспекцията по труда е да защити осигурителните права на хората, особено на младите, които често са по-склонни на нерегламентиран труд.

„В трудовото законодателство има две страни – работник и работодател. Когато се нарушава закона, и двете страни имат ангажимент към този процес. Когато един работник работи без трудов договор, виновни са и двете страни“, посочи социалният министър.

Младенов отбеляза, че е склонен да приеме предложението на КТ „Подкрепа“ глобата, която плаща работникът без трудов договор, да отиде в осигурителната система – в личната му осигурителна сметка. Той обаче за пореден път посочи, че все още не са дискутирани точните размери на санкцията за нередовните работници и служители.

Министърът на труда каза още, че резултатите от проверките по Черноморието показват, че около 10% от работниците и служителите работят без трудови договори, а около 30 – 33% сключват договори за 4-часов работен ден, но работят много повече.

„Процентът на хората без трудови договори драстично е намалял на базата на миналия сезон, но явно се увеличава броят на работниците, които работят много повече от 4 ч.“, коментира Младенов.

В тази връзка в Кодекса на труда ще бъде регламентирано договорите на половин работен ден автоматично да се считат за договори на пълен работен ден, ако бъде установено, че се работи системно повече от 4 часа дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
fallback