За последните дни на август приходите от туризъм, в т. ч. нощувки в хотели „три, четири и пет звезди“, храна и развлечения на туристите са в рамките на 10-12 млн. евро на ден. Това съобщи за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев. По думите му, „това е един добър резултат“. Заетостта на хотелите по морето от посочените категории до началото на следващата седмица се очертава да бъде като цяло 70-80%, подчерта Тончев.
Приходите от чуждестранни туристи по предварителни данни на Туристическата камара през този летен сезон се очертава да бъдат с около 14% повече от предходния, а броят на чужденците почиващи у нас има ръст с около 12%.
За високата заетост към края на сезона допринасят и намаленията в цените, които след 20 август в повечето хотели са с около 20%.
След 10 септември, включително и през четирите почивни дни (22-25 септември) в края на месеца, намаленията на цените на туристическите „пакети“ могат да достигнат до 40%, но въпреки това тогава посещаемостта много ще зависи от времето, допълни Тончев.
През настоящия летен сезон, който е към края си, най-търсените типове почивки в хотелите категории от „три звезди“ до „пет звезди“ са тези с нощувка съчетана със закуска и вечеря (обяд), сочат данните на Туристическата камара. След тях с почти еднакъв интерес се нареждат почивките „ол инклузив“ (пълен пансион) и пакета „нощувка със закуска“. Най-малко са резервациите само за нощувки.
"Не е редно държавата да се намесва при определяне на това кои хотели имат право да предлагат „ол инклузив“ (нощувка със закуска, обяд и вечеря) - каквато идея излезе напоследък в публичното пространство - е становището на Туристическата камара. Ако се налага, би трябвало да се засили контролът при производството, търговията и етикирането на храни (и най-вече месо), но не и да се слагат пречки пред свободната конкуренция между хотелите, смятат от камарата.
Хотелиери дадоха пример, че в села в Смолянско, Габровско, Ловешко, има много малки хотели от „семеен“ тип, които предлагат екологично чиста храна със зеленчуци и месо от собствено производство, но тези хотели не са висока категория.
На въпрос относно мнението му за т.нар. „алкохолен туризъм“ в „Слънчев бряг“, Тончев отговори, че значението на този въпрос „излишно се преувеличава“. По думите му, в курорти от типа на „Слънчев бряг“ навсякъде по света има различни типове туристи, включително и малка част такива, които „харесват повече да се веселят“.