fallback

Фонд „Земеделие” отпуска втория транш от субсидиите за тютюна

Над 34 млн. лв. ще бъдат преведени по сметките на над 30 хил. производители

13:17 | 26.08.11 г.

Държавен фонд „Земеделие“ ще преведе на 29 август втория транш от бюджетните субсидии за подпомагане на тютюнопроизводителите, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Националните доплащания са за над 34,6 млн. лв. и ще бъдат получени от 30 хил. производители. В края на юли фондът преведе първата част от гласуваните 70 млн. лв. за сектора. Парите бяха осигурени, след като пред пролетта на тази година производителите заплашиха с протести, ако земеделското министерство не осигури 143 млн. лв. национални доплащания за сектора.

Сумата не беше заложена в бюджета за 2011 г., затова след продължителни преговори агроминистерството успя да преструктурира план-сметката на фонд „Земеделие“ и да осигури половината от искания ресурс. Останалата част се очаква да бъде заложена в бюджета за следващата година.

Субсидиите по схемата за национални доплащания се отпускат с цел преориентиране на производството от тютюн към други култури. Право на подпомагане имат само стопани, отглеждали тютюн през която и да е година от периода 2007-2009, които продължават да извършват земеделска дейност.

Размерът на получената помощ зависи от средногодишното количество изкупен качествен тютюн по сортови групи, произведен и изкупен в периода 2007-2009 г. Ако стопаните не са отглеждали тютюн през всичките 3 години от периода, помощта зависи от средногодишното количество тютюн, изкупен от 2007 до 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
fallback