fallback

Преглед на печата за 26 август

07:55 | 26.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Приходите от приватизация са 1.4% от заложените в. Дневник

И през тази година държавата по всяка вероятност няма да изпълни заложените в бюджета приходи от приватизация. От данни на ресорната агенция, предоставени на "Дневник", става ясно, че постъпленията за първите шест месеца са едва 6.5 млн. лв. (1.4% от заложените), като в тях са включени, глоби, неустойки и плащания от предходни сделки, а една част е в компенсаторки.

В бюджета за тази година са заложени приходи от приватизация за 450 млн. лв., колкото бяха и за миналата. Тогава обаче държавата успя да събере под 3 хил. лв. Приходите от продажба на държавни фирми бяха част от антикризисния план на правителството.

И пристанището в Никопол отива на концесия в. Сега

Транспортното министерство подготвя поредното дунавско пристанище за концесия. Този път ведомството на Ивайло Московски търси фирма, която да подготви процедурата за концесия на пристанище Никопол. От обявата става ясно, че ще се актуализират концесионните анализи на пристанищния терминал, който от няколко години е част от пристанище Русе. Само преди дни от ведомството на Ивайло Московски обявиха конкурс за фирма, която да се заеме с изготвянето на анализ за пристанище Тутракан, което също е част от русенското пристанище.

Участниците в процедурата трябва да имат минимум 30 000 лв. оборот от предната финансова година и екипът им да разполага с определен брой юристи, финансисти и други експерти. За 30 дни избраният кандидат трябва да направи технически, а за още 15 дни - правен и финансово-икономически анализ за предстоящото концесиониране.

И с 270 лв. минимална заплата България ще е последна в ЕС в. Сега

Дори и след повишението на минималната заплата у нас от 123 на 138 евро (от 240 на 270 лв.), което ще се случи от 1 септември, България ще остане на последно място в Европейския съюз по този показател. Това показва справка на Евростат към юли 2011 г., разпространена вчера. Ако обаче се сравнява с друг, далеч по-реален показател - средната заплата, положението е различно.

Според Евростат в България минималната работна заплата (МРЗ) е 38.3% от средната, а в други пет държави от ЕС съотношението е по-лошо. В Румъния например е едва 33.3%. А в САЩ най-ниската заплата дори не стига една трета от средната - тя е едва 30.9%. Дълга коледна ваканция за учениците в. Новинар

Учениците ще се зарадват на дълга коледна ваканция през следващата учебна година. Планът на просветното министерство предвижда ваканцията да започне на 24 декември и да продължи до 8 януари.

Зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова уточни, че графикът за учебното време и ваканции ще бъде публикуван в началото на септември. Предстои обсъждане на проекта, но не се очакват промени.

Министрите изпълнили едва 10% от обещанията си в. Новинар

За една година министрите са дали 400 обещания, от които едва 10 процента са станали реалност. Това обявиха основателите на сайта Politikat.net, в който се регистрират обещанията на политиците, дадени пред медиите, и след това се следи за тяхното изпълнение.

От общо 400 регистрирани задължения до момента изцяло или частично са осъществени около 10 процента. 60 процента са неизпълнените, а 30 процента от тях са в процес на осъществяване. Премиерът Бойко Борисов е своеобразен шампион по обещания, като в сайта са поместени 184 от обещанията му. От тях изцяло или частично са изпълнени 13. Без движение са 71 обещания, а 30 са неизпълнени.

Рибата в Черно море изчезва в. Стандарт

От 90-те години насам количеството на рибата в Черно море е намаляло 6 пъти. Уловът се затруднява още повече заради огромния брой делфини, а рапаните почти унищожили мидите. Това обяви в интервю за "Дарик" евродепутатът Илияна Йотова. Тя изготви доклад за управлението на риболова в Черно море, който ще бъде обсъден на първото пленарно заседание след лятната ваканция в Страсбург.

Йотова алармира, че отровният слой без кислород се е качил твърде високо в морето и рибите измират. Освен това се появил нов вид медузи, които изяждат малките рибки. "Вече говорим за изчезнали видове - например черноморските акули. Скумрията пък бе много разпространен вид само допреди десетина години, а сега не може да бъде намерена почти никъде".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:10 | 09.09.22 г.
fallback