fallback

Производители предвиждат драстично поскъпване на шоколада

За една година енергийните разходи в сладкарския бранш нараснаха с 80%, обясни Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите

12:34 | 25.08.11 г. 1

В бъдеще шоколадът може да стане по-скъп от хайвера. Това прогнозира Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, в  сутрешния блок на БНТ.

“За една година цената на захарта се е увеличила с близо 100%, но това не се е отразило с аналогично поскъпване на сладкарските изделия, въпреки увеличаването на почти всички останали разходи в производството”, допълни тя.

По отношение на състоянието на сладкарския бранш и въздействието на кризата върху него Кукушева обясни, че за една година енергийните разходи са се покачили с 80 на сто, а с 35% е увеличението при фонда за работна заплата. Кукушева не се ангажира с точни предвиждания за това как поскъпването на горивата се е отразило на себестойността, но по думите й разходите са нараснали с не по-малко от 60%.

„Всичко това води до свиване на производството и заплаха от действителни фалити в бранша ”, каза Кукушева. Според нея на фона на световната икономическа криза ще има драстично поскъпване на шоколада и на останалите продукти на какаова основа.

Тя призова да се започе кампания, която да разясни вредата и ползата от заместителите на основни суровини в шоколадовите изделия. “В големите търговски вериги присъства огромно количество продукция, произведена в Европа, но предимно с подсладители", каза Кукушева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
fallback