fallback

Трайков: Ако има нова криза в света, тя ще се отрази и на България

Сигурността на АЕЦ Белене е най-важна, но веднага след това идва въпросът това да е добра сделка за нас, посочи министърът на икономиката и енергетиката

10:56 | 25.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Положението на световната икономика днес изглежда по-малко добро отпреди няколко месеца, дори отпреди няколко седмици. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в сутрешния блок на БНТ, коментирайки евентуално връщане на световната икономическа криза. Той се аргументира, че в еврозоната в момента изследванията показват най-ниското ниво на потребителски оптимизъм от 20 години насам и намаляване на производството за първи път от 2 години, „които фактори не са добри“.

Относно ситуацията в страната Трайков посочи, че „ако има ново влошаване на икономическата обстановка в света, то няма как това да остане извън нас“. Министърът веднага допълни, че това (влошаването) „не е изключено, но далеч не е сигурно и за щастие европейските лидери действат достатъчно отговорно в ЕС и извън него“.

Причината е, че България е страна с изключително отворена икономика. Износът формира 45% от брутния вътрешен продукт (БВП). Същевременно дори в период на криза отраслите, разчитащи на високи технологии, се справят добре. На тях трябва да се разчита и в бъдеще, убеден е икономическият министър. 

Преговорният процес с руската компания "Атомстройекспорт" се води аналитично и много професионално, каза Трайков в отговор на въпроса за ситуацията около "АЕЦ Белене". По думите му в момента Националната електрическа компания (НЕК) подготвя защитата си в Париж по заведеното от руската компания дело, а също и иска на българската страна срещу "Атомстройекспорт" в Женева. „Това като цяло е нормална стъпка. Но такъв вид съдебни спорове повишат цената на проекта, защото инвеститори и изпълнители добавят допълнителна премия за риска“, посочи министърът.

Той повтори, че сигурността на "АЕЦ Белене" е най-важна но, като и досега, "веднага след това идва въпросът това да е добра сделка за нас".  

Състоянието като цяло на държавните дружества в енергетиката е много добро, отбеляза още Трайчо Траков. Той уточни, че тяхната обща печалба за първите 6 месеца на годината е с 200 млн. лв. по-висока от тази през същия период на миналата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 07.09.22 г.
fallback