fallback

Дянков обеща ГЕРБ да не вдига данъците до края на управлението си

Финансовият министър се закани, че няма да дава пари на никого под натиск заради изборите

10:29 | 25.08.11 г. 1

Няма да вдигаме данъците, докато ГЕРБ е на власт, а съм сигурен, че ще издържим не само този мандат. Това декларира финансовият министър Симеон Дянков в интервю за БНТ и „Дарик радио“, като запамети обещанието си дори писмено пред водещите на сутрешния блок.

Финансовият министър още веднъж повтори, че взетите досега мерки за ограничаване на бюджетните разходи са достатъчни, за да се овладеят последиците от поредната криза. „Успяхме да свием разходите във всички сфери и това даде резултат“, поясни още Дянков. Той добави, че наблюдава отблизо процесите в световната икономика и ако прогнозите за следващата година, които анализаторите представят през септемви и октомври, са негативни, тогава ще предложи съответните ограничения, които да бъдат заложени в бюджета за 2012 г.

По отношение на негативните прогнози за отражението на поредната финансова криза  върху световните икономики Дянков повторно заяви, че за него „августовските прогнози не са определящи, защото се правят от анализаторите от отбор Б, тъй като колегите им от отбор А са във ваканция“. Дянков мотивира оптимизма си за бъдещето на европейската икономика с мерките, предложени през миналата седмица от Ангела Меркел и Франсоа Саркози, за финансовата стабилност в еврозоната.

По повод възникналия индиректен спор на Дянков с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по отношение на бюджетната рамка за следващата година, финансовият министър днес обяви, че между двамата има пълно съгласие.

Преди две седмици Дянков обяви, че поради големите разходи в сектор сигурност, приоритет при съставянето на бюджета за 2012 г. ще бъде пренасочване на част от бюджета на силовите ведомства към образованието, науката и културата.

Още същия ден Цветанов коментира остро неговото изказване, като обясни пред журналисти, че има уверението на премиера парите за МВР да останат същите като тазгодишните. Цветанов допълни още, че окончателното решение за бюджетното разпределение не се взима от финансовия министър.

По повод исканията на синдикатите от КНСБ бюджетните заплати да се вдигнат с 10% от следващата година, Дянков категорично заяви, че няма за дава предизборни обещания, независимо от това дали те са под натиска на улични протести. „Няма като предшествениците ми да обещавам по-високи бюджетни средства за един или друг сектор, а после да се чудим как да овладеем разходите“, заключи финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 12.09.22 г.
fallback