fallback

Преглед на печата за 25 август

07:40 | 25.08.11 г. 1

Екоминистърът спря проект на "Юлен" в ски зона Банско в. Дневник

Министърът на околната среда Нона Караджова е спряла инвестиционен проект на фирма "Юлен" в ски зона Банско. Това стана ясно от съобщение на сайта на министерството. Става дума за проект за строителство на нова чайна в местността Платото на мястото на изгоряло преди година заведение.

Проектът за новата чайна, който е внесен от "Юлен" за одобрение, обаче е с по-голяма квадратура от изгорялата постройка - 473 кв. м вместо 306, а локацията му е на 250 м от старото заведение.

Караджова е прекратила започналата екооценка на проекта с мотива, че той попада извън концесионната площ на "Юлен" по териториално-устройствения план (ТУП) на ски зоната от 2000 г.

БДЖ ще продаде 11 от почивните си бази в. Дневник

Холдинг "Български държавни железници" (БДЖ) има намерение да продаде 11 от 16-те си почивни бази в страната. Те се намират по Черноморието, а също и в Родопите, Стара планина, а една е в курортния град Хисаря. От компанията се надяват продажбата да им донесе поне 10-15 млн. лв. приходи. БДЖ ще запази пет от станциите си, като ще се опита да ги ремонтира и така да привлече и външни туристи в тях.

"Тези почивни бази са строени, когато в железниците са работили 60 хил. души, и сега толкова много легла не са ни нужни", каза Велик Занчев, шеф на дирекция "Финанси и администрация". Базите се ползват основно от служители на БДЖ. Някои от предвидените за продажба не работят, а други са слабо натоварени. Така например в базата "Родина", която се намира на Витоша, годишно заети са 3% от леглата.

МВР си взе 236 коли без обществена поръчка в. Сега

Министерството на вътрешните работи е получило 236 автомобила "Опел Астра", заобикаляйки Закона за обществените поръчки, съобщи Mediapool. В разгара на скандала с даренията фирмата на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги" ЕООД е купила колите без търг или конкурс, а после ги е подарила на ведомството и така е избегната обществена поръчка. Договорът за дарението е сключен на 20 юли лично с вътрешния министър Цветан Цветанов, който едновременно е и принципал на ЕООД-то. Преди близо два месеца разследване на "Сега" разкри, че сред дарителите на МВР има осъждани и разследвани бизнесмени, както и близки до ГЕРБ компании, в последния доклад на ЕК тази практика бе критикувана. Договорът за опелите обаче е сключен точно в деня на огласяването на евродоклада.

"Автомобилите са за ползване на РПУ-тата. При закупуването им не са използвани бюджетни средства и затова не е необходима обществена поръчка", заявиха от пресцентъра на МВР, цитирайки управителя на най-мощната фирма на МВР Симеон Делисивков.

Най-добрият пазар на гласове е в Пазарджик в. Сега

Най-подкупни са избирателите в Пазарджик, а най-неподкупни - в Силистра. Това показват данните от онлайн изследването на Уеб Рисърч и ЕСТАТ сред над 24 000 интернет потребители, оповестени от Дарик радио.

Над 17 000 избиратели в Пазарджишко са заявили готовност да изтъргуват гласовете си на вота наесен. Това би струвало около 860 000 лв. на потенциалния купувач. Което означава, че средната цена за един глас е около 50 лв. Много по-евтин би излязъл директният маркетинг в дунавската община, където възмездното гласуване е по вкуса на под 5 на сто от хората. Там мераклиите за местна власт трябва да си приготвят само 130 хил. лв., но при очевидно много по-ниска възвращаемост.

Ресторанти търсят щраусови пържоли в. Стандарт

Ресторанти търсят щраусово месо, за да включат екзотичните пържоли в менюто си. Килограмът се продава за 35 лв. и въпреки високата цена желаещи да си го купят никак не липсват. Това каза Елмира Димитрова, собственик на една от най-големите ферми за отглеждане на щрауси у нас. Търсенето става все по-голямо и от страна на заведенията, и от частни клиенти, обясни тя. Причината е, че щраусовото месо е сред най-полезните - не съдържа холестерол и е много богато на протеини. Фермите у нас обаче трудно могат да осигурят достатъчни количества месо, с които да удовлетворят нуждите на ресторантите или на търговските вериги. Затова повечето от месото, което се продава в страната, е вносно. Българско производство може да се купи единствено от самите ферми. Едно животно дава около 40-45 килограма месо. Това е достатъчно, за да върне инвестицията в един щраус за две години. Освен месото, от щраусите се добива мас, която се използва широко в козметиката, обясни Димитрова. Първата серия българска козметика с щраусова мас вече е на пазара, допълни тя.

Златари съветват да не продаваме скъпия метал в. Новинар

Не продавайте златото си, освен ако не се намирате в крайна нужда. Това заяви пред „Новинар” председателят на Съюза на златарите в България Димитър Алексиев. По думите му на хората след това ще им бъде трудно да си купят друго бижу, тъй като то няма да се продава на същите цени.

Алексиев коментира, че браншът силно се тревожи от поскъпването на златото, понеже покупателната способност на хората намалява. Българите вече си позволяват изработването и закупуването само на дребни неща, оплака се Алексиев. Той предупреди, че инвестирането в злато, което много банки предлагат като услуга, също крие своите рискове. Златото не носи лихви, а и банките го продават на цена 10% по-висока от борсовата, обясни той. Освен това имало и разходи по съхранението му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
fallback