fallback

До 2014 г. ще има нова система за депониране на отпадъци по Черноморието

Проектът е за над 43 млн. лв., като официалното подписване на договора е насрочено за 25 август

15:30 | 24.08.11 г.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Бургас Димитър Николов ще подпишат на 25 август договор за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в регион Бургас, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Проектът за изграждането на депата надхвърля 43,2 млн. лв., от които над 40,5 млн. се отпускат по оперативна програма „Околна среда“, а останалите се осигуряват от общините на Бургас, Несебър и Карнобат.

Средствата са насочени за изграждането на първа клетка от регионално депо Братово и за съоръжения за сепариране, открито компостиране и рециклиране на строителни отпадъци, склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита, разположени на площадката на депото. Проектът включва и две претоварни станции за отпадъци в общините Несебър и Карнобат плюс прокарване на пътища до трите площадки. Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на 2014 г.

С изграждането на сметището ще се депонират отпадъците от черноморските общини Бургас, Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе, които участват в регионалното сдружение за управление на отпадъците. Регионалната система ще обслужва около 385 хил. жители от деветте общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 08.09.22 г.
fallback