IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: "Не" на връщането на прогресивното облагане в България

63% от участвалите в анкета на Investor.bg 1 156 читатели са против подобен ход

16:20 | 22.08.11 г. 72
Анкета: "Не" на връщането на прогресивното облагане в България

63% от участвалите в анкета на Investor.bg 1 156 читатели са против връщането на прогресивното подоходно облагане, като едва 33% го одобряват и само 4% нямат мнение по позицията.

В България физическите лица плащат 10% плосък данък, като той е въведен през 2008 г. и няма значение дали годишният доход е 1 000 лв. или 1 000 000 лв. Корпоративният подоходен данък също е 10%.

Много по-голяма тежест върху бюджетите на българските семейства оказват осигурителната тежест (която е около 1/4 от доходите), както и данък добавена стойност (20% върху стойността на закупената стока или услуга).

Други страни с плосък данък са Хонконг, Исландия и страни от бившия социалистически блок, основно от СССР  (Естония, Латвия, Литва, Русия, Украйна, Грузия, Киргизстан), както и Македония, Черна гора, Сърбия, Словакия и Монголия.

Споровете между любителите на плоския и прогресивния подоходен данък продължават от десетилетия и вероятно ще продължат още дълго.

На фона на глобалната криза дебатът за данъците е доста актуален. През миналата седмица милиардерът Уорън Бъфет призова американския Конгрес да увеличи данъците на милиардерите в страната с цел да бъде подпомогнато съкращаването на бюджетния дефицит и увери, че това няма да подтисне инвестициите или ръста на работните места.

"Аз платих едва 17,4% от облагаемата печалба, а това е най-ниският процент, платен от всеки от останалите 20 души в нашия офис. Тяхното данъчно бреме варира от 33% до 41%, като средно е 36%“, посочи Бъфет.

„Хората инвестират, за да печелят пари и евентуалните данъци никога не са ги плашили. А на онези, които твърдят, че по-високите данъчни ставки удрят по създаването на нови работни места, ще посоча, че между 1980 г. и 2000 г. бяха добавени 40 млн. работни места. Знаете какво се случва оттогава насам – по-ниски данъци и доста по-слаб ръст на създадените нови работни места“, отбеляза Бъфет.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

72
rate up comment 1 rate down comment 1
gelkata15
преди 12 години
До двамата дето уж се карат.Пичове, ама нали тези дето взимат по 1500-2000лв. докараха държавата до това дереже.И много ясно,че няма да им пука за тези с 600-700лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 1 rate down comment 1
Graf
преди 12 години
"Уж говориш че си срещу неравенството и несправедливостта а искаш облагане което ще тежи основно на лицата на трудови договори..."Очевидно не четете, а само пишете, защитавайки очевиден и несъстоятелен абсурд. Написал съм Ви това: " Дебатът за плосък или прогресивен данък в тази му форма е напълно ***, защото отсъства и едно число. Как изчисли данъчното бреме на т.н. средна класа на 50% или 60% за мен е напълно неясно, имайки предвид, че никой не е предложил скалата на прогресивното облагане."Смисленият дебат ще започне, когато започнем да говорим с числа, скалата за облагане, обхвата и фискалните цели. Другото е идеологема, защитавана с ярост от тези, които губят. Само защото някакви "авторитети" от чужбинско, които в страните си ще бъдат бити с камъни при подобна позиция, са ни го казали...ППНе съм казал, че съм срещу неравенството. Такъв *** не съм. Срещу НЕСПРАВЕДЛИВОТО неравенство съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 12 години
Ценоразписа си е лично май проблем. Единствения сравнително неизбегваем елемент на прекия данък е данъка върху работна заплата......само него не могат да го избегнат в масовия случай. Всички данъци върху нетрудови доходи облагани с преки данъци като наеми,ренти, граждански договори , доходи от свободни професии, авторско право и т.н. са много по лесно и масово избегваеми !Уж говориш че си срещу неравенството и несправедливостта а искаш облагане което ще тежи основно на лицата на трудови договори, а те по правило не са заможната част от населението......губи ти се логиката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 0
Graf
преди 12 години
"Спирам до тук с разправията за косвения налог. Плащат го бедните. Богатите плащат на счетоводители."markov, надникнал съм ти в профила за да се закачам така. "НЯМАШ ПРАВО ДА ПРИСПАДАШ ДДС ВЪРХУ ЛИЧНИ НУЖДИ, ПРЕДСТАВИТЕЛНИ РАЗХОДИ, ГОРИВО ЗА ЛИЧЕН АВТОМОБИЛ И Т.Н"Няма смисъл да крещиш. И ти знаеш, и аз знам, че НЯМАТ ПРАВО да точат ДДС, но го правят. Точно поради тази причина този данък ражда несправедливо неравенство и е толкова обичан от люде като Ковачки, Николай Банев и сие...ППКрясъкът доказа, че накрая разбра за какво ти говоря. И един професионален съвет вече. Смени си ценоразписа. Звучи.... Несериозно звучи, въпреки че Дряново не е София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 12 години
*** собственик съм на счетоводна кантора , ама нали доказа че не можеш да четеш иначе в профила ми има и линк към професионалния ми сайт!Не сме на курс за прием в техникум по икономика да се изпитваме кво значи сметка 4538....има национален сметкоплан за тия работи прочети го , аз го знам на изус. А това как НЕ ПЛАЩАШ ДДС го разправяи на други бе пич. И не почваи да ми развиваш измислени теории как като си платиш сметката в ресторанта, кафенето ,на фризьора ,в хотела , в магазина и т.н. после си възстановяваш ДДС от тия суми! И защото знам че ще почнеш само ще ти напомня че НЯМАШ ПРАВО ДА ПРИСПАДАШ ДДС ВЪРХУ ЛИЧНИ НУЖДИ, ПРЕДСТАВИТЕЛНИ РАЗХОДИ, ГОРИВО ЗА ЛИЧЕН АВТОМОБИЛ И Т.Н....ако го правиш доколкото ти е възможно, просто се набутваш в категорията на криеши данъци, което автоматично те оборва в тезата как си щял да плащаш по големи преки данъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 1 rate down comment 0
nedev75
преди 12 години
Разбира се че пролетарита не осъзнава, че ще хване не за шлифера, ама за средния богатия като му вдигант данъците.Има безброй начини да не се плати нито една стотинка данък, няма система която спре дупките и вратичките.Подкрепям тезата че масата мързеливи бездарници с под 700-800лв доход не искат те да успеят, а просто някой друг да загуби.Кой ще се навие да му вдигнат данъка.Нали всички от които зависи нещо в държавата имат над 1500-2000лв. доход, включително влиятелните бизнеси и политиците и съда, че дори и полицаите вземат над 1000лв.Тръгнали на силния на деня да му бъркат в интереса, айде на полето със сърпа и да мълчите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
няма да те разберат повечето са зле в тая държава - по -голяма глупост от най-ниския плосък данък в Европа сътворен от ИПИ и фискален борд сътворен от *** Дянков -такива свръх глупости няма никъде!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 1 rate down comment 0
Graf
преди 12 години
"Очевидно си крайно некомпетентен в сферата на данъчното облагане!"markov, ти си виждал ДДС само в статиите на вестниците, а не по счетоводните сметки. Все пак, да ти повярваме. Само два реда драсни за 4538, ако знаеш какво е това? :)ППНякога, ако си направиш собствена фирма, а не "консултираш" износители по форумите ще ти обясня как ДДС за цялото ти потребление(твоето и на семейството ти) ще го плащат онези, на които продаваш стоки и услуги.Спирам до тук с разправията за косвения налог. Плащат го бедните. Богатите плащат на счетоводители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 12 години
Очевидно си крайно некомпетентен в сферата на данъчното облагане! Не се обиждай, вероятно си компетентен в нещо друго от което живееш ! Няма човек да разбира от всичо така че не се пъни напразно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 12 години
Приятел едва ли има човек в тоя форум които да е възстановил повече ДДС от мен, просто повечето ми клиенти са износители !Така че на стар краставичар краставици не се мъчи да продаваш ........ излагаш се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още